Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

20. 05. 2017. 11:52   >>  11:25 12

VLASI O SRBIJI

Propagandom o Velikoj Albaniji skreću pažnju

Savjetnik predsjednika Kosova i nekadašnji jugoslovenski političar Azem Vlasi izjavio je danas da "izjave srpskih zvaničnika o takozvanoj velikoj Albaniji služe da se Kosovo i Albanija predstave kao destabilizujući faktor u regionu" i da je na djelu povratak na scenu politike iz vremena Slobodan Miloševića.

"Propaganda iz Beograda i takav stav zvaničnih vlasti u odnosu na Kosovo i ljude s Kosova drži podgrijanom atmosferu napetosti i neprijatan osjećaj u komunikaciji između Srbije i Kosova", izjavio je Vlasi gostujući na televiziji N1.

Vlasi je rekao da ne vidi kao provokaciju izjave o "velikoj Albaniji" nekadašnjeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koje imaju "više komične nego tragične dimenzije".

Veće posljedice na odnose Beograda i Prištine i stanje u regionu, dodao je Vlasi, mogu imati izjave premijera i drugih zvaničnika Srbije, nego izjave Haradinaja, koji je lider opozicione partije.

"Ne volim da komentarišem ničije izjave, ali izjave kako je Haradinaj provocirao Srbiju i destabilizuje stanje u regionu ako kaže da nas Srbija ostavi na miru i da gledamo svoja posla, ne vidim šta je tu provokacija", kazao je Vlasi, dodajući da su "komične" izjave Haradinaja da će osvojiti trećinu srpske teritorije.

Vlasi je dodao da se nikada u rječniku zvaničnika Albanije i Kosova neće čuti pojam "velika Albanija".

"Svakome je jasno da se srpske vlasti tom retorikom služe da predstavljaju Kosovo i Albaniju kao destabilizujući faktor. Te provokacije o 'velikoj Albaniji' su smiješne, nećemo da okrenemo Evropu i svijet protiv nas", rekao je Vlasi, dodajući da su se Albanci u Makedoniji akomodirali i da traže svoje mjesto u političkom životu Makedonije.

Takva propaganda, ocijenio je Vlasi, zapravo je pokušaj skretanja pažnje s toga da je Srbija, "uprkos zvaničnom jeziku da je faktor stabilnosti, jedini faktor destabilizacije".

"Ništa Srbija nije kriva, krivi su građani Bosne, Hrvati, Albanci. Tada su nas optuživali da rušimo Jugoslaviju, sada da pravimo Veliku Albaniju", kazao je Vlasi.

Vlasi je ocijenio da, poslije perioda 5. oktobra 2000. kada je "makar prećutno potisnuto vrijeme Miloševićevog režima", sada je sve kao u njegovo vrijeme, uključujući pokušaje da se na drugog prebaci krivica.

"Svi vide i razumnim ljudima je jasno da je na djelu povratak na scenu politike iz Miloševićevog režima, samo opasnosti od rata nema. Srbija ne može da nasrne ni na koga kao što je 1998. i 1999. na Kosovo", kazao je Vlasi.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније