Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

16. 05. 2017. 09:29   >>  09:12 13

NA OSNOVU OBJEKTIVNOSTI

Tači za pisanje nove istorije za Kosovo

Kosovski predsjednik Hašim Tači izjavio da postoji mogućnost ponovnog pisanja istorije, i to, kako navodi, "na osnovu objektivnosti i naučne tačnosti".

"Još se smatra da se može učiniti više, da se razluči potpuna istina i doprinos i uloga Kosova u nezavisnosti Albanije, ulozi Kosova u periodu između dva svjetska rata", rekao je Tači u Prištini, na obilježavanju 50. godišnjice osnivanja istorijskog Instituta "Ali Hadri".

"Kosovo je sada demokratska zemlja i sve prepreke i ideološke obaveze pisanja istorije po porudžbini su završene jednom zauvjek", kazao je Tači, objavljeno je na njegovoj zvaničnoj internet stranici. 

On je pozvao da se ne deformiše prošlost i istakao da bi "trebalo da se prevaziđe i stav nekih stranih istoričara koji su upravo politički agenti, različitih katedri, koje apriori pripremaju nove istraživače i savjetuju ih da se ne zasnivaju 100 posto na albanskim istoriografskim izvorima". 

"Oni otvaraju različite ideje, različite teze, koje su u potpunosti dezinformacija, od Skenderbega do današnjih dana istorije albanskog naroda", smatra Tači. 

Obećavajući podršku kosovskih institucija, kako kaže, istini i istoriji albanskog naroda, Tači je rekao da albanski narod zaslužuje da se kaže istina bez političkog, ideološkog ili regionalnog uticaja. 

"To je bogata istorija, slavna, istorija koja zaslužuje da se kaže istina i samo istina, bez ideologije, bez političkih uticaja, bez regionalnih uticaja, o istoriji uopšteno, ali i o ličnostima koje su težile oslobođenju Kosova, tome da Kosovo učini nezavisnim, stvaranju Albanije i albanskog naroda", zaključio je Tači.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније