Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

B92/Tanjug [ Objavila R.B. ]

07. 05. 2017. 14:25   >>  14:00 18

SRBIJANSKI MINISTAR

Napustio Mathauzen zbog kosovske zastave

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin, nakon što je položio vijenac na centralnom spomeniku u koncentacionom logoru Mauthauzen, napustio je komemoraciju u znak protesta zbog prisustva delegacije Kosova na skupu.

Vulin je Tanjugu rekao da je delegacija Vlade Srbije položila svoj vijenac na grob stotine hiljada umorenih ljudi, koji to zaslužuju, kao što zaslužuju uspomenu i pažnju i hiljade Srba koji su tamo pobijeni. 

"Zato smo položili naš vijenac i pokazali koliko poštujemo i cijenimo sve one koji su ovdje stradali i koliko cijenimo ljudsku patnju i muku. Ali naša delegacija nije mogla da dozvoli da ćutke posmatramo kako se zastava lažne države Kosovo ovdje predstavlja kao prava država i kako se pozivaju kao da su bili dio anifašističke koalicije", rekao je Vulin. 

On je istakao da Kosovo za Srbiju nije država i ne može biti predstavljeno na bilo kakav drugačiji način, osim na način koji je dozvoljen. 

"Ovdje se to nažalost nije dogodilo. Danima već govorimo, evo i ovdje govorimo, o tome kako nepoštovanje istorije može da dovede do zla. To se danas i desilo, kosovska zastava među državama ne može da bude, i to je zlo. Kosovska zastava nema šta da traži među članicama antihitelerovske koalicije, među zemljama pobjednicama", poručio je Vulin. 

On je naznačio da Srbija ne može da dozvoli da se preko njenog suvereniteta i njenog ponosa gazi na ovako brutalan način. 

"Zato smo uložili i ulažemo zvaničan protest, zato smo napustili nastavak komemoracije. Naše žrtve su ispoštovane, sve žrtve ovdje su ispoštovane, nijesmo dozvolili da se naše prisustvo na bilo koji način umanji, ali nećemo dozvoliti da se država Srbija gazi", rekao je. 

Vulin, koji predvodi državnu ceremoniju obilježavanja 72 godine od oslobađanja logora Mauthauzen u Austriji, prethodno je otkrio novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su život izgubili u tom logoru i položio vijenac na toj ploči i spomeniku Jugoslovenima poginulim u Drugom svjetskom ratu. 

Komemoraciji je prisustvovao i državni vrh Austrije.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније