Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

03. 05. 2017. 09:54   >>  09:27 16

SARAJEVO

Godišnjica napada u Dobrovoljačkoj

Danas se obilježava 25 godina od napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijene 42 osobe, ranjeno 73, a zarobljeno 215 vojnika, oficira i civila.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka". Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić.

O slučaju "Dobrovoljačka" stav je dao i Haški sud, koji je saopštio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila "legitimna vojna meta".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je izjavio da je slučaj "Dobrovoljačka" nesumnjiv ratni zločin koji pokazuje da politički dogovor o napuštanju vojnika JNA Sarajeva nije bio poštovan.

 On je istakao i da je važno da se niko ne izlaže opasnosti od ponovnog stradanja u Sarajevu te da ne treba dozvoliti da prislužene svijeće i položeno cvijeće opet završe u kontejnerima. 

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović kazao je da je porazna i obeshrabrujuća činjenica da nakon 25 godina od zločina u Dobrovoljačkoj i 22 godine od završetka rata porodice žrtava i predstavnici institucija Republike Srpske i boračkih udruženja zbog sigurnosnih razloga nijesu mogli da odu na mjesto stradanja i odaju poštu nevinim žrtvama.

Tvrdnje funkcionera iz manjeg bh. entiteta demantovao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je kazao da se institucije pripremaju za obilježavanja godišnjica i da u slučaju Dobrovoljačke ulic nije bilo nikakvih naznaka i informacija da bi ovogodišnje obilježavanje bilo nesigurno.

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније