Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

01. 05. 2017. 13:59 >> 13:31
25

DAČIĆ PORUČIO

"Reagovali smo zbog srpskih žrtava"

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija ne miješa u rad pravosudnih organa Francuske, ali da je Beograd imao obavezu da reaguje na oslobađanje bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja baš zbog srpskih žrtava na Kosovu, za koje je dijelom odgovoran i Haradinaj.

 "Srbija poštuje sebe i to je naša obaveza prema srpskim žrtvama, koje su i pale na Kosovu između ostalog i zbog Haradinaja. Zato ne možemo bez riječi da prihvatimo odluku Francuske... Mi se ne miješamo u rad francuskog pravosuđa ali to je i odnos francuskih vlasti prema žrtavama u Srbiji", rekao je Dačić novinarima poslije polaganja vijenca na spomenik Dimitriju Tucoviću na Novom groblju u Beogradu.

On je dodao da mu je jedan francuski ministar rekao da Vlada nije mogla ništa da uradi jer je to odluka suda, ali je dodao da je i sudska vlast jedna grana vlasti u Francuskoj i da to pokazuje i odnos francuskih vlasti prema srpskim žrtvama.

Dačić je rekao da Srbija može da prekine diplomatske odnose sa Francuskom i da protjera njihovog ambasadora iz Beograda ili da povuče svog ambasadora na konsultacije i da u određenom periodu ne učestvuje na skupovima koji se održavaju u toj zemlji.

"Povlačenje ambasadora je primjerena mjera koja pokazuje Francuskoj da se Srbija apsolutno protivi toj odluci", rekao je Dačić i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je Haradinaj između ostalog i pušten jer je procijenjeno da se ne bi lijepo osećao, a da se niko nije zapitao kako su se osjećale srpske žrtve.

Večernje novosti su ranije prenijele da je Vlada Srbije naložila svim državnim zvaničnicima i službenicima u ministarstvima, kao i direktorima javnih preduzeća da otkažu planirana službena putovanja u Francusku i da u naredna tri mjeseca ne dogovaraju nikakve posjete i aktivnosti toj zemlji.

Kako su preneli, ta odluka je jedan u nizu odgovora na odluku Apelacionog suda u Kolmaru da odbije zahtjev Srbije za ekstradiciju bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, koji se sumnjiči za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније