Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

28. 04. 2017. 11:05 >> 10:39
1

POPOV SMATRA

Makedonija u krizi zbog blokade EU puta

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocijenio je danas da su dešavanja u Makedoniji posljedica toga što je ta zemlja "blokirana" na putu integracija u Evropsku uniju i da je moguće da se kriza prelije i na region.


"Ispoljava se posljedica onoga što je davno trebalo uraditi - otvaranje puta Makedoniji ka Evropskoj uniji. Ona je prva od zemalja u regionu postala kandidat, ali je blokirana od Grčke zbog imena. EU je mogla da izvrši pritisak na Grčku. Tada ne bi došlo do ovoga, jer bi Makedonija bila stabilnija na evropskom putu. U tom slučaju bi unutrašnja situacija bila daleko povoljnija", kao je Popov agenciji Beta.

On je kazao da je "zaglavljenost" Makedonije u evrointegracijama dovela do oživljavanja "nacionalnog romantizma" što je, prema njegovoj ocjeni, dovelo do unutrašnjih sukoba nacionalne i građanske struje.

"To je u toj mjeri kulminiralo da je dovoljan bio i taj makedonsko-makedonski spor, a kamo li što se u međuvremenu pojavio albanski faktor... Sada postoji opasnost da u Makedoniji dođe i do podjela po etničkoj liniji", rekao je Popov.

On je dodao da je nijedna politička opcija u Makedoniji trenutno ne garantuje stabilnost.

Popov je rekao da nestabilnost prijeti da se prelije i na region i da mnogo toga u ovoj situaciji podsjeća na 1990-e godine. On je dodao da se u nesređenoj situaciji u EU javljaju ideje o potrebi nacionalnog ujedinjenja i da čak određeni teoretičari govore o potrebi nacionalno čistih država, što političari u regionu zloupotrebljavaju.

"Milorad Dodik sa najavama izlaska Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, Hrvatska sa zahtjevom trećeg entiteta, Edi Rama ako nema Evrope, onda će biti ujedinjenja sa Kosovom, to vodi otvaranju kompletnog albanskog pitanja i onda tome nema kraja i može dovesti do opšteg plana u regionu. Imamo u Srbiji i Hrvatskoj pokušaje istorijskog revizionizma", rekao je Popov.

On je dodao da nijedna zemlja u regionu nije potpuno stabilna sa jakom demokratijom.

"Kod nas imate proteste, u Hrvatskoj pitanje hoće li se vlada održati ili pasti. U Crnoj Gori unutrašnja sporenja. Imamo region i svaku zemlju pojedinačno nestabilnu, jer se međusobni odnosi zloupotrebljavaju za unutrašnjo-političke svrhe. I to onda samo diže krizu na viši nivo", rekao je Popov.

On je ocijenio da osim upozorenja evropski predstavnici nijesu ponudili rješenja za problem i da se Evropa Balkanom bavi tek kada on uđe u problem.

"Međunarodni faktor trebalo bi da se pojavi ovdje kao neko ko bi ponudio rješenja", rekao je Popov.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније