Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ RTCG, Beta, agencije ]

27. 04. 2017. 20:13   >>  22:33 22

NAPADI, EKSPLOZIJE...

Policija izbacuje demonstrante iz Sobranja

Kandidat parlamentarne većine za makedonskog premijera Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske stranke Alijansa za Albance Zijadin Sela povrijeđeni su danas kada su pristalice VMRO DPMNE upale u zgradu makedonskog Sobranja.

Prema informacijama lokalnih medija, najozbilnije je povrijeđen Sela. Tlevizija Alsat-M navodi da se Sela bori za život.

Devet povrijeđenih, od kojih je osam njih zadobilo povredu glave, epilog je večerašnjeg haosa u makedonskom parlamentu.

"Sedam ljudi ima povrede glave, a jedan povredu koljena i oni su primljeni su na Klinici za hirurgiju", rekla je direktorka te zdravstvene ustanove, Jasminka Cabukovska, dodajući da jedan od njih ima potres mozga.

U Gradskoj bolnici i Urgentnom centru večeras nijesu dovezene povrijeđene osobe, potvrđeno je iz ovih zdravstvenih ustanova, javlja agencija MIA.

Makedonski mediji javljaju da su četvorica poslanika povrijeđena su u sukobima prije nego što su specijalci zaustavili masu pred ulazom u Sobranje, kao i da je napadnuto nekoliko novinarskih ekipa.

"Nasilje nije rješenje, potrebno je smirivanje strasti. Pozivam na prisebnost. Narod da ne podlegne provokacijama SDS-a i onih koji žele da se još više produbi kriza u državi i ispuni njihov scenario. VMRO-DPMNE će se suprostaviti anti-državnim postupcima SDS, pravnim, političkim i demokratskim sredstvima", napisao je na Fejsbuk profilu, predsjednik VMRO-DPMNE, Nikola Grujevski, koji je u partijskoj posjeti Austriji. 

Ivanov pozvao lidere stranaka na konsultacije

Predsjednik Makedonije, Đorđe Ivanov apelovao je večeras na smirivanje situacije i pozvao lidere svih političkih stranaka da sjutra dođu kod njega na konsultacije.

Obraćajući se naciji, Ivanov je pozvao lidere stranaka da sjutra započnu konsultacije i sagledaju sve opcije za izlazak iz nastale situacije.

On je pozvao građane da budu smireni i ne podliježu provokacijama i dezinformacijama, a instiuticje da ponovo uspostave normalno stanje u zemlji.

Ivanov je rekao da situacija može da se prevaziđe samo poštovanjem ustavnog poretka i da niko spolja ne može da riješi probleme u saglasnosti sa državnim interesima Makedonije. U obraćanju građanima on nije osudio upad u Sobranje.

Policija izbacuje demonstrante iz Sobranja  

Snage specijane policije započele su nešto prije 22 sata da izbacuju pristalice VMRO DPMNE iz zgrade makedonskog parlamenta.

Prema podacima policije do 20 sati i 45 minuta evakuisano je i oko 30 poslanika, kao i sve novinarske ekipe.

Nakon što su u zgradu počele da ulaze jače policijske snage čulo se nekoliko eksplozija, pa je isključeno svjetlo.

Ispred Sobranja je napadnuta ekipa Televizija Telma.

Ispred Sobranja i dalje se nalazi veći broj učesnika protesta koje organizije Građanska incijatova "Za zajedničku Makedoniju" i koji više od 50 dana protestuju protiv izbora predsjednika parlamenta i nove vlade koju namjerava da formira parlmentarna većina sastavljena od SDSM i albanskih partija DUI, Besa i Alijansa za Albance.

U nekoliko gradova u unutrašnjosti Makedonije, prema informacijama medija, učesnicima protesta su upućeni pozivi da se upute na proteste u Skoplje.

Učesnici protesta "Za nezavisnu Makedoniju" upali su danas poslije podne u Sobranje Makedonije pošto je parlamentarna većina samoinicijativno izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za novog predsjednika parlamenta.

"Nećemo predsjednika parlamenta Albanca"

Stotinjak demonstranata, pristalica VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, upalo je u plenarnu salu Sobranja. Oni pevaju makedonsku himnu, dok je dio razvalivši vrata upao u pres salu gdje su se nalazili Zaev i poslanici albanske stranke DUI i novinari.

Neki od demonstranata su maskirani. Policija se prema njima ponaša tolerantno i povremeno ih propušta da se popnu na sprat gdje se nalazi pres sala. 

Preostali demonstranti u holu Sobranja uzvikuju "Makedonija, Makedonija" i "Ovo neće proći", "Nećemo predsjednika parlamenta Albanca".

Oni traže nove vanredne parlamentarne izbore i pjevaju pogrdne pjesme na račun Albanaca.

Poslanici parlamentarne većine u Sobranju Makedonije prethodno su samoinicijativno danas izabrali poslanika DUI Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, nakon što je presjedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivnu sjednicu.

Sjednicu je nastavio poslanik druge po snazi stranke SDSM Ferid Muhić koji je pozvao poslanike da glasaju za izbor novog predsjednika parlamenta.

Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zoran Zaeva i albanskih stranaka Dui, Besa i Aijanse za Albance glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: "Ovo je puč", "Sramota" i pjevali makedonsku himnu.

Talat Džaferi je potpisao svečanu izjavu Muhiću, koji je drugi najstariji poslanik u Sobranju, i dao izjavu na albanskom jeziku.

Džaferi je za Televiziju Telma rekao da njegov izbor nikako nije puč, jer parlamentarna većina slijedi volju građana i optužio predsjednika države Đorđa Ivanova da je on počinio puč odbijanjem da Zaevu povjeri mandat za formiranje vlade.

Lider SDSM je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, ali su ga predsjednik države Đorđe Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, spriječavali od početka marta da formira vladu.

Mogerini i Han osudili nasilje i pozivaju na uzdržanost

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han najostrije su večeras osudili napade na članove parlamenta u Skoplju i pozvali sve strane da poštuju demokratska načela i politički dijalog u institucijama.

"Najsnažnije osuđujemo napade koji su u toku na članove parlamenta u Skoplju. Akti nasilja u parlamentu su potpuno neprihvatljivi i pozivamo na mir i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju osigurati bezbjednost parlamenta i njegovih članova", naveli su Mogerini i Han u zajedničkom saopštenju.

Oni su poručili da demokratija mora ići svojim tokom i da su pozitivno primili k znanju izbor Talata Džaferija za predsjedavajućeg parlamenta.

U saopštenju, prenijeli su da je Evropska unija uvjerena da je politički dijalog u institucijama jedini put naprijed i pozvali su sve strane da poštuju ustav zemlje i djeluju u duhu demokratskih načela, pristojnosti i zdravog razuma.

"Bivša jugoslovenska Republika Makedonija je zemlja kandidat i Evropska unija je spremna da sarađuje sa parlamentom na neophodnim reformama kako bi zemlja krenula napred na svom evropskom putu", naveli su Mogerinijeva i Han.

Stoltenberg šokiran nasiljem  

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg saopštio je večeras da je šokiran napadima u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane na dijalog i poštovanje demokratskog procesa.

"Šokiran sam napadima u parlamentu u Skoplju. Sve strane treba da poštuju demokratske procese i da se angažuju u dijalogu, a ne nasilju", napisao je Stoltenberg na tviteru.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније