Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

27. 04. 2017. 19:32 >> 19:05

PARLAMENTARNOM VEĆINOM

Džaferi izabran za predsjednika Sobranja

Poslanici parlamentarne većine u Sobranju Makedonije samoinicijativno su danas izabrali poslanika DUI Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, nakon što je predsjedavajući Trajko Veljanovski prekinuo konstitutivni sjednicu.

Sjednicu je nastavio poslanik druge po snazi stranke SDSM Ferid Muhić koji je pozvao poslanike da glasaju za izbor novog predsjednika parlamenta.

Dok je trajalo glasanje na kojem je 61 od 67 poslanika parlamentarne većine koju čine SDSM Zoran Zaeva, i albanskih stranaka Dui, Besa i Aijanse za Albance glasalo za izbor Džaferija, poslanici pojedinačno najjače stranke VMRO DPMNE Nikole Gruevskog su uzvikivali: "Ovo je Puč" i pjevali makedonsku himnu.

Talat Džaferi je potpisao svečanu izjavu Muhiću, koji je drugi najstariji poslanik u Sobranju, i dao izjavu na albanskom jeziku.

Džaferi je za Televiziju Telma rekao da njegov izbor nikako nije puč, jer ga je izabrala parlamentarna većina i optužio predsjednika države Đorđa Ivanova da je on počinio puč odbijanjem da Zaevu povjeri mandat za formiranje vlade.

Nakon izbora Džaferija, pristalice VMRO DPMNE, koji danima protestuju pred parlamentom su uspjeli da uđu u zgradu Sobranja pored policajaca koji se nalaze ispred. Džaferi je prekinuo konferenciju za novinare nakon što su demonstranti počeli da ulaze u zgradu.

Lider SDSM je nakon parlamentarnih izbora formirao parlamentarnu većinu sa albanskim partijama, ali su ga predsjednik države Đorđe Ivanov i pojedinačno najveća stranka u Sobranju, VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, sprečavali od početka marta da formira vladu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније