Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 02. 2013. 09:50 >> 09:48

Jakovina: Ove godine više kontrole mlijeka i stočne hrane

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina tvrdi da će država uvesti strože kontrole kvalitete hrane.

„Odmah je po dobijanju pozitivnog testa na Hrvatskom Veterinarskom Inistitutu organizovan odlazak nadležne veterinarske inspekcije u službene kontrole u Vindiju i Dukat. Zbog orijentacijskom metodom utvrđenih nešto povišenih koncentracije Aflatoksina M1 u navedenom mlijeku, uzorci su poslani na potvrdni test u Beč kako bi bili sigurni da se stvarno radi o tom mikotoksinu i tim koncentracijama. Bez obzira na to što nismo imali rezultate potvrdnog testa upozorili smo potrošače a proizvođačima naložili povlačenje tih šarži mlijeka iz prodaje, te poduzeli mjere za otkrivanje izvora ulaska tog mikotoksina u mlijeko“, kaže Jakovina za Jutarnji.

Dodaje kako u Hrvatskoj nije bilo značajne pojave mikotoksina, što se može zaključiti i iz nalaza dobijenih u sklopu Državnog programa monitoringa (koji se u RH provodi od 1998. godine) kao i iz Plana monitoringa hrane za životinje, što ne znači da u ovoj godini taj nadzor neće biti pojačan.

„Tokom ove godine broj službenih kontrola biće veći u skladu sa dobijenim nalazima što se mlijeka i stočne hrane tiče“, zaključuje Jakovina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније