Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

25. 04. 2017. 12:32 >> 12:05

IVANIĆ PORUČIO

Nema radikalnih promjena ustavnog uređenja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Mladen Ivanić izjavio je da ne može biti velikih i krupnih promjena ustavnog uređenja BiH, jer bi otvaranje te teme dovelo do novih političkih, pa i drugih vrsta sukoba.

On je naveo da bi otvaranje teme radikalnih ustavnih promjena u BiH dovelo do "tri vizije BiH", dodavši da bi jedna od vizija, koju zagovara političko Sarajevo, značila BiH bez entiteta, što je nerealno i što Srbi nikada neće prihvatiti.

"Druga je dogovoreni raspad BiH, a sasvim sam siguran da uslovi za takvo nešto ne postoje, pogotovo nije moguće saglasnošću i dogovorom. Siguran sam u narednih 20 godina da to nije moguće bez rata, a nikome ne bih savjetovao da ide u tu vrstu sukoba", istakao je Ivanić za banjalučke Nezavisne novine.

Na kraju, dodao je on, postoje zahtjevi Hrvata u BiH, koji traže neku vrstu entiteta, odnosno u posljednje vrijeme, posebnu izbornu jedinicu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je moguća i potrebna reorganizacija Federacije BiH, ocijenivši da "ne vidi smisao postojanja tolikog broja kantona (deset)" u tom bh. entitetu.

"Mislim da je logičnije da se tu stvari pojednostave, ali ne vjerujem da će za to postojati politička saglasnost. Zapravo, mislim da u narednim mjesecima ulazimo u ozbiljnu političku krizu unutar Federacije BiH", naveo je Ivanić.

Prema njegovim riječima, glavni kamen spoticanja među strankama u Federaciji BiH je promjena Izbornog zakona, ali da postoji nepovjerenje i u raznim drugim oblastima.

Ivanić je ocijenio da HDZ BiH smatra da će izmjene Izbornog zakona, koje bi onemogućile da se hrvatski član Predsjedništva BiH bira većinski bošnjačkim glasovima, biti preduslov iole normalnog rada u vremenu koje dolazi.

Istovremeno, kazao je Ivanić, SDA je toliko međusobno podijeljena da niko iz te stranke nema hrabrosti da se upusti u ozbiljniju priču o Izbornom zakonu.

"Dosta sam pesimističan, iako bih volio da se partneri dogovore. Prevashodno mislim da lideri iz bošnjačkog naroda moraju dati jasan odgovor na strah koji postoji kod Hrvata da će im neko drugi birati predstavnike. Ne budu li Hrvati unutar Federacije zadovoljni, najveće posljedice će imati upravo Federacija BiH u cjelini, a od toga niko nema koristi", zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније