Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rts.rs [ Objavila R.B. ]

24. 04. 2017. 22:40 >> 22:14
2

LAJČAK PORUČUJE

EU ostavila Z. Balkan da se snalazi sam

Retorika Edija Rame i Hašima Tačija rezultat su toga što je Evropska unija posljednjih godina najprije ubijedila Zapadni Balkan u svoju nezamjenljivu ulogu u rješavanju problema, a zatim je region ostavljen da se snalazi sam, rekao je ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Miroslav Lajčak je, u autorskom tekstu za slovački dnevnik Pravda, ocijenio da je na taj način EU, "dobrovoljno (pod pritiskom drugih kriza) ispraznila region, koji je za EU prirodno okruženje".

Kako je rekao, opomenama i retoričkim vježbama iz Tirane, Prištine, Beograda ili Brisela zaoštravanje odnosa na Zapadnom Balkanu se ne rješava, već samo odlaže.

Lajčak smatra da, iako su Tirana, Priština i Beograd danas ekonomski i politički dalje nego što su bili 2003. godine, kada je samit EU u Solunu dao regionu Zapadnog Balkana jasnu evropsku perspektivu, i dalje uspijeva da preživi "duboko ukorjenjeni nacionalizam i jednako duboko osjećanje istorijske nepravde u balkanskim glavama i srcima".

"Pozivi na etnički čiste države, na 'ujedinjenje naroda' ispod zajedničke zastave sa dvoglavim orlom - da li bijelim ili crnim - periodično se ponavljaju, isto kao i apeli da EU odlučnije prihvati ulogu arbitra. Najnovije, sa obrnutom paradigmom - 'Ako nas ne prihvatite u uniju, ujedinićemo se sami' duž etničkih izohipsi, što bi - zahvaljujući etnički izmiješanom stanovništvu Balkana - značilo nametnuto otvaranje pitanja granica među praktično svim državama regiona uzajamno", napisao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, iz situacije u kojoj su se države Zapadnog Balkana pretvarale da vjeruju obećanju evropske perspektive, a EU se pravila da vjeruje u ozbiljnost napora tih država da ispune obaveze utvrđene za proces pristupanja, naglo se dolazi do stanja "koje se ne može nazvati drugačije nego - ucjena".

"Mi smo, kao EU, malo kratkovido dozvolili da nas satjeraju u poziciju u kojoj se od nas zahtijeva da izdajemo klupske legitimacije, ali ne na osnovu mjerodavnog ispunjavanja kvalifikacionih uslova, već na osnovu prijetnji. Slično kao da učenik sedmog razreda, neustrašiv i jak, pošto-poto insistira da uđe u školski fudbalski tim, inače će zapaliti školu", rekao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije smatra da rješenje nije više Balkan u EU, već EU na Balkanu i aktivniji rad u pojedinim državama, regionima.

"Možda je krajnje vrijeme da na tlu evropskih institucija napravimo poseban organ koji bi se time bavio. Ako može MMF da ima misiju koja redovno direktno na terenu ocjenjuje ispunjavanje kriterijuma za pružanje pozajmica, možda bismo trebali da se zamislimo da li imamo snage, jer u našem interesu, sa stanovništa posljednjih dešavanja, jeste da stvorimo misiju EU koja bi sa pojedinim državama radila, ne periodično ili na ad hok osnovi, već kontinuirano", rekao je Lajčak.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније