Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

24. 04. 2017. 21:38   >>  21:11

U JASENOVCU

Održana i treća komemoracija

U Jasenovcu je danas održana i treća ovogodišnja komemoracija za žrtve jasenovačkog ustaškog koncentracionog logora.

Predsjednik Koordinacije jevrejskih opština Hrvatske, Ognjen Kraus izjavio je da u Jasenovcu ne bi bila ploča s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" da je predsjednik Franjo Tuđman živ.

"Da je predsjednik Tuđman živ, ne bi te ploče bilo", rekao je Kraus novinarima upitan o izjavi premijera Andreja Plenkovića da su vlade više političkih opcija dopustile upotrebu grba s pozdravom "Za dom spremni", koji je nalazi na spomen-ploči poginulima u ratu 1990-tih u Jasenovcu, prenijela je agencija Hina.

Predstavnici Jevreja u Hrvatskoj danas su u Jasenovcu održali treću i posljednju ovogodišnju komemoraciju za žrtve jasenovačkog ustaškog koncentracionog logora.

"NDH je sistemski istrebljivala Rome, Srbe, Jevreje i sve one koji su se toj zločinačkoj tvorevini suprostavili. Takozvana nezavisna država Hrvatska bila je jedina evropska zemlja koja je donijela svoje rasne zakone, kao i jedina koja je imala svoje koncentracione logore smrti", rekao je Kraus.

On je naglasio da su zločinci koji su ubijali u jasenovačkom i drugim logorima pozdravljali pozdravom "Za dom spremni".

U Hrvatskoj ni ove godine nije bilo zajedničke komemoracije, jer su predstavnici Jevreja, Srba i antifašista, kao i prošle godine, odlučili da bojkotuju službenu komemoraciju zbog izostanka adekvatne reakcije vlasti na relativizaciju i revitalizacije ustaštva čiji je dio i spomen-ploča u Jasenovcu s uklesanim ustaškim pozdravom.

Tu ploču postavili su u novembru prošle godine pripadnici udruženja veterana Hrvatske odbrambne snage (HOS), u čijem se grbu nalazi sporni pozdrav.

Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Srpsko narodno vijeće održali su komemoraciju u subotu, a dan kasnije održana je državna komemoracija koju je prevodio premijer Andrej Plenković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније