Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

rtcg.me/agencije

24. 04. 2017. 20:35 >> 20:17
4

SPLIT

Protest protiv pozorišne predstave

Nekoliko demonstranata ušlo je u Hrvatsko narodno kazalište u Splitu gdje je, za 20 sati, bila zakazana kontroverzna predstava Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje". Policija je oko 20.20 sati počela da izbacuje glasne protestante iz pozorišta, kako bi omogućila početak predstave.

Prethodno se, ispred splitskog HNK, okupilo nekoliko stotina ljudi koji su uzvikivali uvrjedljive poruke Frljiću. Među okupljenima su bili i ratni veterani i časne sestare, a neki od njih su nosili transparente: "Ova predstava me vrijeđa".

"Ova predstava je nacionalna sramota. Nisam član stranke, moja stranka je Hrvatska", rekao je okupljenima predstavnik katoličkog udruženja Benedikt Marko Jukić.

Na skupu je pročitano pismo Splitsko-makarske nadbiskupije i puštena pjesma vjerskog sadržaja u izvođenju kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona, a okupljeni su zajedno molili "Oče naš", prenijela je regionalna Televizija N1. 

Portal Indeks je naveo da je desetak članova desničarske Hrvatske stranke prava (HSP), poslije skupa, najprije blokirao ulaz u pozorište, a potom su neki od njih kupili karte za predstavu. Oni su rekli da žele da vide o čemu je u predstavi riječ.

Ranije danas, predstavnici Koordinacije braniteljskih, stradalničkih i veteranskih udruženja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i udruženja Benedikt, podnijeli su krivične prijave protiv reditelja Olivera Frljića i selektora Festivala Marulićevi dani Igora Ružića.

Uvrštavanje Frljićeve predstave "Naše nasilje i vaše nasilje" na repertoar festivala u Splitu izazvalo je niz kritika konzervativnih stranaka i pojedinaca, a nezadovoljstvo je juče izrazila i Katolička crkva u Hrvatskoj. U saopštenju Splitsko-makarske nadbiskupije je ocjena da Frljićeva predstava vrijeđa osjećanja građana i vjernika, i poziv nadležnima da "učine potrebne korake da sadržaji koji nijesu dostojni imena Marka Marulića i grada Splita, ne bi vrijeđali osobe i ponižavali samu kulturu".

Ministarstvo kulture Hrvatske se u saopštenju ogradilo od programa Marulićevih dana i navelo da je "potrebno pri stvaranju i izvođenju umjetničkih djela imati na umu vjerska i nacionalna osjećanja, kao i osnovna ljudska prava svakog pojedinca i društvene grupe".

Selektor Festivala Igor Ružić ocijenio je to reagovanje Ministarstva kao "sramotno".

"Skrivajući se iza fraza o poštovanju vjerskih i nacionalnih osjećaja, Ministarstvo zapravo omogućava i podstiče cenzuru što znači da i samo postaje cenzor", rekao je Ružić za Večernji list.

Reditelj Oliver Frljić pozvao je ministarku kulture na predstavu da sama vidi da li ona vrijeđa vjerska i nacionalna osjećanja.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je međunarodna koprodukcija, inspirisana romanom Petera Vajsa "Estetika otpora". Kako se navodi na stranicama Festivala, ta predstava "širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbjegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji bježe upravo pred posljedicama evropske i američke politike". 

Reditelj Oliver Frljić našao se nedavno na udaru kritike i konzervativne poljske vlasti, tamošnje katoličke crkve i ekstremističke desnice poslije premijere njegove predstave "Izopštenje" 18. februara u Varšavi.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније