Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

23. 04. 2017. 14:57   >>  14:30 40

VUČIĆ PORUČIO

"Odgovorni za Jasenovac da se pokaju"

Premijer i novoizabrani predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na komemoraciji u Donjoj Gradini, u BIH, da su svi narodi na Balkanu dužni da se pokaju i postide, a posebno su to dužni oni "u čije ime i za čiju korist" su počinjeni zločini u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima.

"Dužni su, jer veći zločin od državnog ne postoji, dužni su jer im je Jasenovac bio mali, nedovoljno produktivan i zato što su im jame u koje su nas bacali, bile plitke. Htjeli su mnogo više, da Srba u Hrvatskoj i Bosni jednostavno više nema", istakao je Vučić na komemoraciji povodom Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je kazao da u Hrvatskoj "i danas postoje oni koji žele da u njoj nema Srba" i njihovih kulturnih, vjerskih i ostalih obeležja, dodavši da Srbija želi i mora sa sarađuje "s normalnom Hrvatskom", u kojoj ljude neće gledati po tome da li su drugi i drugačiji.

"Možeš da zaobiđeš Jasenovac i Donju Gradini, možeš da okreneš glavu kad pored njih prolaziš, možeš i dan-danas da kačiš table sa ustaškim pozdravima na njima, ali ne možeš da pobjegneš od banalnosti tog zla, od njegove običnosti i prosječnosti, i nijesi postao bolji zato što ogromnog broja Srba više nema", kazao je Vučić.

On je ponovio Srbija nikada i nikome više neće dozvoliti da "Bljesak" i "Oluju", dodavši da Srbija i Republika Srpska takođe treba da se suoče sa vlastitim greškama, sa zlom u kojem su činjeni zločini u ime Srba.

Premijer Srbije istakao je da se treba suprotstaviti svima onima koji žele da mijenjaju granice na Balkanu, koji bi da prave "Veliku Albaniju" i neke druge države, "ne pitajući ostale, a pogotovo Srbe, čiju teritoriju bi da otmu".

"Naš posao je da ih pobijedimo politički, bez rata, bez sukoba. Naš posao je da cijelom svijetu objasnimo koliko je važno braniti mir i slobodu u ovom dijelu svijeta. Na kraju, ako na to budemo primorani, umjećemo i samo da sačuvamo ono što je naše, ne tražeći ništa što je tuđe", upozorio je Vučić.

On je istakao da je zbog svega ovoga Srbija i dalje izložena napadima sa raznih strana, ističući da mnogi još pokušavaju da ukinu nezavisnost, suverenitet i pravo na život Srbiji i mogućnost Srbije da pomogne Srbima, ma gdje oni živeli.

"Mi smo sposobni da oprostimo, ali poručujemo da su Srbi tu i da će ostati ovdje i da nikada nećemo biti prosječni, banalni i osrednji, jer narod koji je ovako klan i ubijan, ne može da bude običan i zato što narod koji se iz te krvi digao tako nešto ne može da zaboravi i tako slično nikada i nikome ništa slično ne može da napravi", rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, Srbi su uvijek najviše od svega voljeli slobodu, jer za Srbe ništa važnije i preče od slobode nema.

Пратите нас на

Коментари40

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније