Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

22. 04. 2017. 14:57 >> 14:31
2

IDE U BRISEL

Janković:Srbija ima alternativu

Bivši kandidat za predsjednika Srbije i zaštitnik građana Saša Janković najavio je da će iduće nedjelje u Briselu pojedinim evropskim poslanicima predočiti da u Srbiji postoji alternativa.



 

 

 

U Srbiji su aprilski "predsjednički izbori pokazali da postoji alternativa koja autentično vjeruje u evropske vrijednosti i vrijednosti upisane i u naš Ustav – vladavina prava, poštovanje ljudskih prava, ravnopravnost građana pred zakonom, sloboda medija, socijalna pravda.

I u situaciji kada budemo jasno pokazali da je ta alternativa realna, vjerujem da će biti više pomoći sa strane", rekao je Janković u intervjuu za portal Magločistač (www.maglocistac.rs).Dodao je da međunarodna zajednica vidi šta se dešava i da to sve i piše u njenim izvještajima.

"Predstavnici pojedinih zemalja i međunarodnih institucija možda i sami nijesu sigurni koliko smo mi unutar Srbije spremni, riješeni i odlučni, odgovorni da alternativu zaista pretočimo u realnost. Ovo je civilizacijsko pitanje, i mi se u pokretu okupljamo na civilizacijskim osnov

ama i nikom od nas ne pada na pamet da sjutra, kada bude na vlasti, krade na izborima ili da guši slobodu medija ili da uništava nezavisno sudstvo", naveo je Janković.

On je rekao da bi volio da međunarodna zajednica ne preduzima korake koji se lako mogu tumačiti kao podrška lošim procesima u Srbiji, jer su ti procesi u Srbiji "antievropski i antivrijednosni".

"Na nama je da promijenimo kako naša zemlja izgleda. Stranci mogu da nam pomognu i ako pomognu, hvala im na tome, a mogu i da odmognu i to je njihovo pravo. Nema niko obavezu da gradi demokratiju u Srbiji sem nas samih. Aleksandar Vučić je postao moćan, ne time što je gradio nešto novo, nego time što je uništio u proteklom periodu svaku alternativu sebi.

Međunarodna zajednica gleda šta je manje zlo", ocijenio je Janković.On je rekao da su tronedjeljni ulični protesti "Protiv diktature" u Srbiji prerasli u narodne proteste.

"Mi imamo puzajuću diktaturu i ulazimo u nju svaki dan dublje i dublje. Zahtjevi i ciljevi protesta su jasni. Mi nemamo institucije, nemamo vladavinu prava, imamo predsjednicu parlamenta koja uništava kredibilitet parlamenta. Imamo REM koji ne radi svoj posao, imamo RIK koji legalizuje izborne nepravilnosti. Imamo takozvani Javni servis Radio-Televizije Srbije koji građani zovu – 'Vaše pravo da ne znate ništa'. Ti svi zahtjevi su logični", ocijenio je Janković.

Po njegovim riječima, da bi se nezadovoljstvo građana koje je izraženo na protestima operacionalizovalo i dovelo do konkretnih rezultata, potrebno je i da se politički organizuje.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније