Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 04. 2017. 19:33   >>  19:13 15

TAČI PORUČIO

Ako zatvore vrata EU, svi Albanci zajedno

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da ukoliko Evropska unija (EU) "zatvori vrata" Kosovu, "svi Albanci regiona živjeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Tači je to rekao dan pošto je premijer Albanije Edi Rama izjavio da bi moglo doći do ujedinjenja Kosova i Albanije ukoliko izblijedi evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Ne želeći da komentariše tuđe izjave, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da Evropska unija nema nikakvu viziju za Kosovo i Zapadni Balkan, niti da predvodi njihovu integraciju ili proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

"Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nijesu u evroatlantskom duhu. Prema tome, blokada Evropske unije prema Kosovu i prema ostalim zemljama Zapadnog Balkana podstiče na ideje koje su i u suprotnosti s našom aktuelnom posvećenošću evrointegracijama", rekao je Tači.

On je rekao da ako se nastavi taj zastoj EU i nejasan pristup, onda će, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj sigurnoj budućnosti "koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi".

Građani Kosova koji streme evroatlanskim integracija i multietničkoj državi, frustrirani su Evropskom unijom zbog blokade, kazni i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza, rekao je on.

Kosovski predsjednik je istakao da je Kosovu, koje je ispunilo sve potrebne kriterijume, nepravedno postavljen uslov ratifikacije demarkacije granice s Crnom Gorom, i dodao da taj uslov nije imala nijedna druga država.

Kosovo i dalje nije dobilo viznu liberalizaciju i jedina je zemlja Zapadnog Balkana čiji građani i dalje ne mogu da putuju bez viza u EU.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније