Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

13. 04. 2017. 16:33   >>  16:06 8

NJEMAČKA POZIVA

Kosovo da odobri sporazum o granici s CG

Njemački ministar spoljnih poslova, Zigmar Gabrijel pozvao je danas u Prištini političke stranke na Kosovu da odobre sporazum o demarkaciji granice sa susjednom Crnom Gorom kako bi građani Kosova mogli da dobiju pravo da slobodno putuju po zemljama šengenskog prostora.

Gabrijel, koji je danas doputovao u Prištinu u okviru turneje po regionu, pohvalio je Kosovo za njegovo okretanje ka Evropskoj uniji, ali je upozorio da je potrebno da popravi odnose sa Srbijom da bi se pridružilo evropskom bloku, prenosi Dojče Vele.

Gabrijel, koji je juče boravio u Beogradu, je rekao da Kosovo i Srbija treba da nastave dijalog.

"Prvo da bi se izbjegle provokacije, drugo da se prihvati realnost i treće da se povede računa o tome kako olakšati život ljudima, i to treba da bude u centru pregovora", rekao je on.

Njemački ministar je takođe pozvao kosovske albanske vođe da sarađuju i da ubijede srpsku manjinu da odobri formiranje oružanih snaga Kosova, prenosi agencija AP.

"Kosovo kao sve druge suverene države ima pravo da formira vojsku, ali to ne treba koristiti za dizanje emocionalnih tenzija. To treba da bude proces dijaloga sa stanovništvom", rekao je Gabrijel.

Predsjednik Kosova, Hašim Tači prošle nedjelje podnio je parlamentu nacrt zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u redovnu vojsku što je izazvalo zabrinutost NATO i SAD. Tači se povinovao međunarodnim pritiscima i pristao da odloži tu transformaciju.

Gabrijel je u razgovoru sa premijerom Kosova, Isom Mustafom pohvalio "ogroman napredak" koji je Kosovo do sada ostvarilo u normalzaciji odnosa sa Beogradom i u postizanju graničnog sporazuma sa Crnom Gorom.

On se, međutim, zapitao zašto parlament blokira ratifikaciju tog sporazuma i time koči proces vizne liberalizacije na Kosovu.

Opozicione stranke smatraju da Kosovo graničnim sporazumom potpisanim sa Crnom Gorom prije dvije godine gubi dio svoje teritorije i onemogućili su ratifikaciju sporazuma stalnim prekidima skupštinskih sjednica.

Gabrijel je takođe rekao da EU sa svoje strane treba više da investira u infrastrukturne projekte na Kosovu, navodi Dojče vele.

"To će koštati novaca, da ali će biti relativno jeftino u poređenju sa alternativom, koja znači obnavljanje starih tenzija u regionu", rekao je Gabrijel novinarima.

"Bilo bi mudro od Evrope da insistira na tome da se ispune svi kriterijumi za članstvo u EU, ali i da učini više da poboljša životne uslove za ljude na Kosovu tako da ne izgube vjeru u Evropu", rekao je on.

Gabrijel će u ponedjeljak posjetiti Albaniju.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније