Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

03. 04. 2017. 10:42 >> 10:16
2

NJUJORK TAJMS PIŠE

Pobjedom Vučić učvršćuje kontrolu

Američki list Njujork tajms (New York Times) ocjenjuje da će pobjedom premijera Srbije Aleksandra Vučića u prvom krugu predsjedničkih izbora u zemlji biti uklonjena posljednja provjera Vučićeve vlasti i da će dalje erodirati mlade demokratske institucije Srbije.


Vučić, kao daleko najpolularniji politički lider u zemlji izabraće svog nasljednika na mjestu premijera, najvjerovatnije nekog poslušnog, i očekuje se da će bez izazova držati pod kontrolom glavne političke institucije - parlament, izvršnu vlast, vladajuće stranke i sada predsjedništvo, piše list.

Kako navodi Njujork tajms sa koalicionim partnerima Vučićeva stranka ima jaku i solidnu većinu u parlamentu, a sudovi su slabi i smatra se da su politički kontrolisani. Odlazeći predsjednik Tomislav Nikolić bio je jedan od malo postojećih kontrola njegove vlasti, dodaje list.

Sa Vučićem na mjestu predsjednika Srbija će vjerovatno slijediti istu domaću i stranu politiku, kao i dok je on bio premijer, sprovođenje političkih i ekonomskih promjena potrebnih za članstvo u EU i istovremeno nastojanje da ima bliskije veze sa Rusijom. Iako je to izazvalo tenzije sa Briselom Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije, ukazuje Njujork tajms.

Kako zapadne vlade smanjuju svoj uticaj na Balkanu i članstvo u EU gubi privlačnost za Srbiju i druge zemlje, politički lideri u regionu osjećaju manji pritisak da vladaju u okviru granica demokratskih institucija ili da štite ljudska prava, slobodu medija i pravnu državu i da se bore protiv korupcije.

Trend u regionu su "slabe demokratije sa autokratski nastrojenim vođama koji vladaju kroz neformalne pokroviteljske mreže i tvrde da obezbjeđuju prozapadnu stabilnost u regionu", navodi Njuork tajms studiju savjetodavne grupe "Balkans in Europe Policy Advisory Group".

Posmatrači vide Vučićevo učvršćivanje vlasti kao rezultat ove težnje za stabilnošću koja je oblikovala politiku zapadnog Balkana posljednje decenije, i zapadne vlade biraju da sarađuju sa jakim liderima radije nego da rade na jačanju demokratskih institucija.

Njujork tajms navodi izjavu Srđana Bogosavljevića iz Ipsosa da su ankete prije izbora pokazale da glasači vide Vučića kao najboljeg kandidata za obezbjeđivanje stabilnosti. Vučić se takođe uspješno postavio u spoljnoj politici, tražeći dobre veze sa Rusijom, a istovremeno ne ostavljajući sumnju da će Srbija jednog dana ući u Evropsku uniju, uprkos čestim kritikama evropskog bloka.

Zato što je Vučić ostvario rezultate po nekim međunarodnim pitanjima važnim za EU, kao što je ohrabrivanje umjerenosti u Bosni i angažovanje u dijalogu sa vođstvom Kosova, EU se uzdržala od otvorenog kritkovanja prestupa kao što je na primjer ograničenje medijskih sloboda.

"EU je sada vrlo slaba i nezainteresovana za Balkan i to mu je omogućilo da dobije više kredita i manje nadzora nad domaćom politikom nego što bi trebalo", rekao je profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

"Iza zatvorenih vrata oni uvijek podsjećaju Vučića da mora bolje da radi na zaštiti demokratskog procesa, ali ne kažu to javno", rekao je Biber.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније