Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio:O.Z. ]

24. 03. 2017. 13:50   >>  13:30 33

VUČIĆ ISTAKAO

Srbija neće tražiti da bude dio NATO

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija danas slobodna i da postaje sve jača i veća i da nikada više neće stradati na način kako je to bilo 1999. godine, kao i da neće tražiti da postati dio NATO, niti bilo koje alijanse.

"Čitava Srbija danas u dane žalosti slavi punoljetstvo. Slavi Srbija što je ponovo vidljiva što je prohodala i što od današnjeg dana može samo naprijed", kazao je danas Vučić u Grdelici.

On je rekao da Srbija čuva slobodu i da je nikada neće dati.

"Naš je izbor da sa svima sarađujemo da odnosi sa NATO budu pristojni", kazao je Vučić i dodao da Srbija neće tražiti da bude dio alijanse "koja je ubijala našu decu, niti bilo koje druge alijanse".

Naveo je da je prije tačno 18 godina na ovaj dan počela NATO agresija - "tragičan rat u kome 19 zemalja imalo potrebu da pokažu da su bogatije i naoružanije od male Srbije", rekao je Vučić na ceremoniji u Grdeličkoj klisuri povodom 18. godišnjice početka NATO bombardovanja Jugoslavije.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je na ceremoniji u Grdelici rekao da RS neće dozvoliti uspostavljanje NATO granice na Drini.

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Grdeličkoj klisuri, Dodik je kazao da Republika Srpska ne prihvata da bude dio tog vojnog saveza i "mimo Srbije".

"Republika Srpska zna da se nalazi u BiH ali to nije naš izbor već moranje. Svi znaju da volimo Srbiju koja se danas gradi i razvija i koja želi da zauzme mjesto koje joj pripada u regionu. RS ne prihvata da bude deo NATO i mimo Srbije, necemo i ne možemo da prihvatimo NATO granicu na Drini", kazao je Dodik.

Po njegovim riječima, cilj Republike Srpske je "uvijek bila snažna i jaka Srbija".

"Ponosni smo na Srbiju. Godinama unazad branili su nam da kažemo da volimo Srbiju. Mi nijesmo bosanski Srbi već Srbi, zato danas zajedno na mnogim mjestima vraćamo sjećanja na stradale", rekao je predsjednik RS.

Dodik je ocijenio i da je u 20. vijeku srpski narod stradao do mjere biološkog istrjebljenja a da je saučesništvo NATO u tom procesu bilo vidljivo i u Srbiji i u Republici Srpskoj.

"Uvijek su nalazili lažne izgovore za svoje intervencije, od Markala do Rambujea. Danas moramo da se prisetimo stradanja mnogih nevinih ljudi, da oplakujemo naše žrtve na mnogim mjestima, od Jasenovca, Paga, Prebilovaca gdje su nas masovno pobili oni s kojima smo živjeli", kazao je predsjednik RS.

Pored Vučića i Dodika, vijence na spomenik položili su i predstavnici Narodne skupštine, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, grada Leskovca, brojnih udruženja građana.

Međunarodni putnički voz broj 933 koji je iz Niša krenuo ka Skoplju gađali su avioni NATO 12. aprila 1999.godine, dok je prelazio preko mosta u Grdeličkoj klisuri.

Precizan broj stradalih u Grdeličkoj klisuri nije utvrđen, a pretpostavlja se da je nastradalo najmanje 15 civila.

Пратите нас на

Коментари33

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније