Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

19. 03. 2017. 21:47 >> 21:21
11

VAŽNO UČEŠĆE SRBA

Tači: Kosovo će dobiti vojsku

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom, i pozvao predstavnike srpske liste da se vrate u kosovske institucije i učestvuju u formiranju Zajednice srpskih opština.

Tači je u emisiji "Slobodno srpski" rekao da stranci nijesu protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS) u Oružane snage Kosova.

"Samo ima razlike oko toga da li to treba da se uradi putem amandmana na Ustav ili putem zakona. I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku Skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići putem zakona. Naglašavam još jednom, imaćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom", rekao je Tači.

On je rekao i da će kosovske institucije do "posljednje sekunde" raditi sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima kako bi se došlo do ustavnih promjena, a da će se varijanta B koristiti u slučaju da kosovski Srbi ne učestvuju u radu Skupštine.

Tači nije precizirao kada će tačno KBS biti transformisane u Oružane snage Kosova, a ponovio je da će to biti multietnička snaga koja će doprinijeti miru i biti u službi naroda na Kosovu.

"Važno je da bude uspješno - u to sam siguran i garantujem svim građanima. Zbog toga je veoma značajno učešće srpske zajednice, zato što mi nijesmo usmjereni protiv nikoga, niijsmo usmjereni protiv građana srpske nacionalnosti, nijesmo usmjereni protiv Srpske liste, nijesmo usmjereni protiv države Srbije, niijsmo usmjereni protiv susjeda. Formiranje Oružanih snaga Kosova je u službi mira na Kosovu, u službi stabilnosti u regionu, u službi svih ljudi na Kosovu", rekao je Tači.

Tači je rekao da formiranje vojske Kosova neće značiti i odlazak misije Kfora Kosova, ističući da je uloga Kfora nezamjenljiva i da transformacija KBS u Oružane snage Kosova neće imati nikakve implikacije na mandat međunarodnih snaga.

"Uloga i mandat Kfora su određeni Rezolucijom 1244, a određeni su i Sveobuhvatnim predlogom (nekadašnjeg posrednika UN) predsjednika Martija Ahtisarija iz 2007. godine", rekao je Tači.

Kosovski predsjednik pozvao je predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju Zajednice srpskih opština koja se, kako je rekao, ne može "formirati bojkotom institucija".

"Zajednica srpskih opština je mogla da počne da se formira već prije četiri – pet mjeseci, ali Vlada je talac bojkota poslanika i srpskih ministara. Oni su zvanično dio Kosova, oni primaju plate od Vlade Kosova, a ne učestvuju u donošenju odluka. Mislim da to nije fer, nije korektno", rekao je Tači.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније