Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

14. 06. 2013. 20:02 >> 20:02

DAČIĆ I TAČI U UN

Dačić: Srbija odlučna da stavi tačku na prošlost

Premijer Ivica Dačić rekao je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je Srbija čvrsto riješena da stavi tačku na prošlost "koju ne može da izmijeni", ali da zato može da utiče na budućnost.Premijer Kosova Hašim Tači rekao je na toj sjednici da je Priština spremna na dijalog sa Beogradom, što je pokazala i sporazumom u Briselu.

Dačić je na sjednici posvećenoj Kosovu podsjetio da su Priština i Beograd posle 11 rundi pregovora postigle istorijski sporazum. On je rekao da je to prvi takav sporazum dvije strane, koje u budućnosti tek očekuju pregovori o statusu SPC, pitanju povratka raseljenih i imovine.

 

 

Premijer Srbije rekao je da svi razgovori treba da budu vođeni ne zadirući u pitanje statusa Kosova i dodao da je Srbija pokazala svoju spremnost da se prevaziđe sadašnje stanje u odnosima.

Prvi sporazum između Beograda i Prištine predviđa formiranje zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Na toj teritoriji biće vođeno računa o etničkoj strukturi u vojsci, policiji i drugim organima vlasti, rekao je Dačić. 

Premijer Srbije pozvao je kosovske vlasti da zajednički nastave da traže rješenje koje će biti u interesu oba naroda na Kosovu.

Tači: Priština opredijeljena na dijalog sa Beogradom

 

 

 

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je danas na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je Priština spremna na dijalog sa Beogradom, što je pokazala i sporazumom koji je
postignut u Briselu.

Tači je rekao da je parlament Kosova dvotrećinskom većinom potvrdio taj sporazum, čime je jasno pokazana spremnost za dalje unaprjeđenje odnosa sa Srbijom.

Kosovski premijer je rekao da je briselski sporazum od značaja za cio Balkan i podsjetio da se jedna od tačaka odnosi na formiranje Asocijacije opština, koja će biti dio centralne vlasti.

"Sporazum Kosova i Srbije je istorijski trenutak i prilika za uspostavljanje doborsusjedskih odnosa. Obje strane napravile su kompromise u najboljim interesima svojih naroda", rekao je Tači i dodao da je sada potrebna implementacija.

On je rekao da je sporazumom takođe predviđeno da Srbija do sredine jula prekine da finansira i da će da ugasi sve "nelegalne strukture vlasti na sjeveru Kosova", čime će biti potvrđeno jedinstvo pravnog sistema na Kosovu.

Tači je podsjetio da su Srbija i Kosovo i prije briselskog sporazuma potpisale nekoliko važnih ugovora koji se odnose na slobodno kretanje robe, upravljanje granicom, razmenu oficira za vezu... Dodao je da je sprovođenje tih sporazuma ključno za dalju normalizaciju odnosa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније