Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: B.V.

11. 03. 2017. 14:00 >> 13:35

REGIONALNA MREŽA

Zaustaviti napade na makedonske novinare

Regionalna mreža za zastupanje slobode medija i bezbjednost novinara, čiji je član i Sindikat medija Crne Gore (SMCG), izrazila je solidarnost i dala punu podršku novinarima i medijskim radnicima u Makedoniji, koji se u posljednje vrijeme suočavaju sa stalnim pritiscima, uključujući i fizičke napade te prijetnje smrću.

 

Iz SMCG saopštili su da u posljednje četiri godine u Makedoniji  zabilježena 44 napada na novinare od kojih se 19 desilo u posljednjih godinu.

Oni dodaju da se samo u posljednjih 13 dana desilo čak šest napada na novinare pa su novinarske organizacije regiona danas uz Skoplju održale protestnu pres konferenciju, na kojoj su njihovi članovi nosili natpise kojima se poziva na prestanak napada, ponižavanja i zastrašivanja makedonskih novinara te slobodu medija i garantovanje bezbjednosti novinarima.

,,Posebno zabrinjava činjenica da su u koordinirane napade uključeni i nosioci javnih funkcija i predstavnici državnih institucija“, rekao je, obraćajući se u ime Regionalne mreže, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Predsjednik Udruženja novinara Makedonije Naser Selmani rekao je da, dok Evropski sud za ljudska prava u Strazburu utvrđuje kršenje slobode javnog izražavanja u Makedoniji, makedonske institucije nisu kaznile ni jednog napadača na novinare.

Članovi regionalne mreže koja se zalaže za slobodu izražavanja i sigurnost novinara stoga traže od makedonskih institucija da spriječe svako nasilje prema novinarima te da brzo i efikasno istraže sve dosadašnje napade i kazne napadače.

Regionalna mreža poručila je i da snažno podržava Udruženje novinara Makedonije i njegove napore u zaštiti novinara i slobode govora.

Istovremeno, pozvali su međunarodne organizacije, koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara, da učine dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja, te slobodu medija i novinara.

„Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokratiju i prava svih građana“, zaključuje se u saopštenju Regionalne mreže.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније