Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

27. 02. 2017. 19:39 >> 19:15
15

PODRŽALI BIH

BNV za reviziju tužbe protiv Srbije

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podržalo je danas zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Predsjednik BNV Sulejman Ugljanin pozvao je državne organe Srbije da iskoriste zahtjev BiH za reviziju presude kako bi "rasvijetlili zločine i razotkrili zločince i time obezbijedili satisfakciju bošnjačkim žrtvama i zadovoljili pravdu".

"Na taj način, državni organi Srbije mogu da skinu teret odgovornosti sa svih budućih generacija srpskog naroda za zločine nad Bošnjacima koji su počinjeni u njihovo ime", kazao je Ugljanin na konferenciji za novinare u Novom Pazaru.

On je ocijenio da je to "najbolji način za vraćanje povjerenja Bošnjaka u državne organe Srbije, za vraćanje međunacionalnog povjerenja između Srba i Bošnjaka i uspostavljanja pravednog i trajnog mira na Balkanu".

Ugljanin je izrazio očekivanje da će SAD, EU i sve njene članice podržati taj stav BNV i "time omogućiti uspostavljanje pravednog mira na Balkanu".

Pravni tim BiH predao je 23. februara zahtjev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije.

BiH je 1993. podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao najvišoj sudskoj instanci UN.

Međunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od snaga RS, ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da ga spriječi, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu za ratne zločine.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније