Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92; Objavila: J.B.Č ]

24. 02. 2017. 11:15 >> 10:54
10

MOŽE SAMO DA ODLOŽI

Kosovo će u UNESKO uprkos Srbiji

Kosovo će postati član UNESKO-a i Srbija to ne može da spriječi, ali može da odloži, rečeno je na tribini UNESKO i srpsko kulturno nasljeđe u Prištini.

 

Na skupu je rečeno da je Kosovo u obavezi da ispuni odredbe Ahtisarijevog plana koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno nasljeđe, prenosi Glas Amerike.

Savjetnik Vlade Kosova za kulturno nasljeđe Dimitris Muskopulos rekao je da je najveće pitanje za učlanjenje Kosova u UNESKO zaštita srpskog vjerskog kulturnog nasljeđa. Muskopulos koji je insistirao da bude citiran kao neko ko govori u svoje lično ime, a ne kao savjetnik u kosovskim institucijama, kazao je da Kosovo mora u potpunosti da primijeni odredbe Ahtisarijevog plana kada je u pitanju odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). On je pojasnio da su prilikom ukidanja nadgledane nezavisnosti Kosova, neke odredbe Ahtisarijevog plana izbačene iz zakonskog okvira Kosova.

„Crkva želi primjenu Ahtisarijevog plana onako kakav je u originalu, a Vlada Kosova se složila da to uradi zbog prijave za članstvo u UNESKO. Oni su to uradili u formi pisma koje su poslali članicama UNESKO-a gdje su dali određena obećanja međunarodnoj zajednici“, rekao je Muskopulos.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja, Biserko smatra da Srbija dugoročno gledano ne može da spriječi učlanjenje Kosova u UNESKO jer, kako kaže, raste raspoloženje međunarodne zajednice da se pitanje Kosova riješi i da ono dobije puni suverenitet kao svaka nezavisna država.

Ona smatra da je kulturno nasljeđe Kosova uključujući i nasljeđe SPC „previše ispolitizovano i da bi trebalo razdvojiti politička i pitanja kulturnog nasljeđa“. Biserko je kazala da ta politizacija uglavnom dolazi iz Beograda, koji na taj način želi da spriječi članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i ostalim međunarodnim organizacijama.

„Prije svega kulturno nasljeđe Kosova je zajedničko, a i svjetsko i treba da bude dio identiteta i jednih i drugih. Na žalost do sada to nije tretirano tako ni sa jedne ni sa druge strane zato što je ta politizacija koja traje već tri decenije spriječila jedan razuman odnos prema kulturnom nasljeđu Kosova“, rekla je Biserko.

Prištinski publicista i analitičar Škeljzen Malići smatra da Srbi i SPC nemaju razloga da strahuju od članstva Kosova u UNESKO, već kako je kazao naprotiv. Po njegovim rečima u tom slučaju se kosovske institucije obavezuju da će štiti kompletno kulturno nasljeđe, kao što su to činile za vrijeme autonomije u bivšoj SFRJ.

„Učlanjenjem u UNESKO Kosovo se obavezuje da će poštovati te međunarodne standarde u svim tim oblastima, ne samo za zaštitu manastira nego cjelokupnog kulturnog nasljeđa Kosova koje je kompleksno“, kazao je Malići.

Tribinu na temu „UNESKO i srpsko kulturno nasljeđe“ orgnizovao je Multimedijalni centar u Prištini, a govorio je i Aleksandar Pavlović iz beogradskog instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније