Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

21. 01. 2013. 14:15   >>  14:38

PROTESTI U PREŠEVU

Albanci protestovali protiv uklanjanja spomenika u Preševu

Lokalni Albanci i lideri albanskih stranaka protestovali u centru Preševa zbog uklanjanja spomenika pripadnicima Oslobodilaček vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB). Protest završen bez incidenata.

Na mitingu je pročitana deklaracija lidera šest albanskih stranaka, kojom se osuđuje uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM. Oko 2.000 okupljenih nosili su transparente na albanskom jeziku "Evropo, otvori oči", "Stop diskriminaciji" i "Stop albanofobiji", kao i albanske zastave.

Uoči početka mitinga na zidu jedne zgrade na trgu istaknuti su zahtjevi lokalnih nevladinih organizacija albanskim političkim liderima, kojima su, kako navode, "okrenuli leđa", prenosi RTS.

Među zahtjevima su "ne dirajte u pravdu, ne gazite našu krv, ne dirajte nam borce, ne dirajte nam slobodu i ne dirajte na kućni prag", napisano je na zidu.

U međuvremenu, američka ambasada u Beogradu pozvala je Srpsku i Albansku stranu da u saradnji sa OEBS-om nastave da traže dugoročno i trajno rešenje.

Spomenik poginulim pripadnicima OVPBM u centru Preševa, na jugu Srbije, uklonjen je juče, a akcija je protekla bez incidenata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније