Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 06. 2013. 13:00 >> 12:59

TRAŽE USVAJANJE ZAKONA

Više hiljada demonstranata u Sarajevu

Više hiljada građana Sarajeva, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine, okupilo se danas ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine i Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine u Sarajevu tražeći hitno usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB), javlja agencija Anadolija (AA).

 

Reporter AA izvještava da je blokirana centralna saobraćajnica koja vodi prema središtu grada. Zaustavljen je i tramvajski saobraćaj.

Među demonstrantima su i brojne majke sa djecom, a pristižu i prvi taksisti od 1.500 koliko ih je najavilo da će se danas odazvati skupu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Među prisutnima su i studenti, penzioneri, poljoprivrednici, glumci. Svi izražavaju bunt, ne samo protiv neusvajanja Zakona o JMB, već i ukupnih prilika u toj zemlji.  

Demonstranti su pred zgradama institucija postavili šatore. Čuju se bubnjevi i trube.

U Sarajevo su pristigli i građani Mostara, a očekuje se i dolazak demonstranata iz Zenice. Stigla su  i dva autobusa iz Banje Luke, a očekuje se i jedan autobus iz Prijedora.

 

Zaposleni u zgradi PSBiH danas normalno rade.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko neće nametnuti zakon o jedinstvenom matičnom broju (JMB), zaključeno je na sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) koja je jutros održana u Sarajevu.

Inzko je izjavio  da se pitanje jedinstvenog matičnog broja mora rješavati na državnom nivou.

S tim u vezi istakao je da Parlament BiH treba nesmetano raditi te da i demonstranti moraju o tome voditi računa. Također, rekao je kako je demonstrantima obećao da će biti održana sjednica PIC-a i da će ovo pitanje biti rješavano na državnom nivou, te da je to obećanje i izvršio.

 

(AA)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније