Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 06. 2013. 15:06 >> 15:20

VRHUNAC U PETAK

Od poplava strahuju i Hrvati

U momentu dok opada nivo rijeka u srednjoj Evropi, sada se za vrh vodenog talasa, koji se očekuje krajem sedmice, priprema i susjedna nam Hrvatska. Krizna mjesta obišao premijer te zemlje Zoran Milanović.

Mediji su javili da su u pojedinim područjima proglašene vanredne mjere odbrane od poplava, a zbog bezbjednosti za posjetioce danas je zatvoren i Park prirode "Kopački rit". Park se nalazi na sjeveroistoku Hrvatske, u blizini granica s Mađarskom i Srbijom.

Kad je riječ o Hrvatskoj, najugroženija su mjesta Batina, Aljmaš, Ilok i Vukovar.

Premijer Milanović, koji je obišao područja ugrožena poplavama, rekao je da se spremno dočekuje vodeni talas Dunava koji je prouzrokovao štete u Njemačkoj, Austriji i Mađarskoj. 

U Hrvatskim vodama se očekuje da će Dunav svoj najviši nivo kod Batine dostići u petak. U Vukovaru su od danas redovne mjere za odbranu od poplave, a do sada su duž cijele obale Dunava podignuti nasipi, s obzirom na to da se očekuje nivo vode i do osam metara, što bi bio rekord.

Osim na Dunavu nasipi se postavljaju i na obalama donjeg toka Drave kod Osijeka, a pazi se i na tokove manjih rijeka u tom području. Neka vikend naselja već su poplavljena, ali su prethodno evakuisana. Evakuacije se sprovode i u naseljima za koja se pretpostavlja da bi se mogla naći pod vodom. 

Tamošnji mediji javljaju da je već jutros vodostaj bio 699 centimetara, a predviđa se da će u petak, kada se očekuje vrh vodenog talasa, dostići 780, dok bi nasipi trebalo da izdrže oko 800 centimetara. Takođe, plovidba Dunavom je zabranjena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније