Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

17. 01. 2017. 17:14 >> 16:51

SUKOB INTERESA?

Zbog Ine postupak protiv Martine Dalić

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa pokrenula je danas postupak kojim treba da utvrdi da li je potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka privrede Martina Dalić u potencijalnom sukobu interesa, jer je njen suprug član Uprave Ine, čije akcije Hrvatska želi da otkupi od madjarskog MOL-a.

Većinom glasova usvojen je zaključak da Dalić dosad nije stavila privatan interes supruga iznad javnog, niti da je javnu dužnost koristila za ostvarenje privatnog interesa.

Postupak je, međutim, pokrenut da bi se utvrdilo da li je ministarka u potencijalnom sukobu interesa prilikom donošenja odluka koje direktno ili indirektno mogu da utiču na ostvarenje privatnih interesa.

Dalić je prijavljena zbog okolnosti da njen suprug obavlja dužnost člana Uprave Ine, a ona je članica vladinog tima koji se sastaje s Upravom Ine, prima informacije o poslovanju kompanije i vodi pregovore o otkupu akcija Ine od MOL-a.

Predsjednica Komisije, Dalija Orešković rekla je da će o donošenju odluke javnost biti obaviještena, ali da je taj predmet "aktuelan" i da će Komisija o tome voditi računa.

Premijer Hrvatske, Andrej Plenković izjavio je danas da će detaljno proučiti odluku Komisije, ali da i dalje smatra da u slučaju Dalić nema sukoba interesa

"Pouzdano znamo da je formulacija o potencijalnom sukobu interesa isključivo - potencijalna. Martina Dalić je potpredsjednica Vlade, ministarka privrede, jedna od najiskusnijih članica Vlade i ima moje puno povjerenje", rekao je Plenković.

Na pokretanje postupka reagovala je i Dalić, koja je rekla da svoj posao obavlja transparentno, odgovorno i u skladu sa svojim "najboljim kapacitetima" i da će tako nastaviti i ubuduće.

Vlada Hrvatske najavila je krajem prošle godine povratak naftne kompanije Ina u hrvatsko vlasništvo, odnosno otkup akcija Ine od mađarske naftne kompanije MOL. Ta odluka je donijeta pošto je arbitražni sud u Ženevi odbacio hrvatsku tužbu protiv MOL.

Arbitražni sud je odlučio da nije dokazano da su ugovori iz 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Bivši hrvatski premijer i nekadašnji predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Ivo Sanader bio je u slučaju "Ina-MOL" pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu zbog primanja mita od predsjednika Uprave MOL Žolta Hernadija da bi toj mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini.

Ustavni sud je oborio tu presudu i zatražio novo suđenje.

Hrvatsko pravosuđe Hernadija tereti za podmićivanje Sanadera, ali je Mađarska odbila da ga izruči Hrvatskoj.

MOL je vlasnik 49,1 odsto akcija Ine, a hrvatska Vlada 44,84 odsto i ima preče pravo otkupa akcija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније