Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92; Objavio: I. P. ]

07. 01. 2017. 19:49   >>  19:25 13

IRINEJ PORUČIO

Plaćaće porez kad crkvi vrate imovinu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), Irinej, rekao je za Televiziju Hram da SPC neće plaćati porez, sve dok joj se ne vrati cjelokupna imovina.

On je govorio i o situaciji u regionu, kao i o položaju Srba u Hrvatskoj.

"Utisak je da pobijeđena ideologija ponovo nalazi utočište u Hrvatskoj, a na jugu pokušavaju da od Srbije otrgnu Kosovo. U istoriji nijesmo imali prilike u kojima se danas nalazimo. Položaj srpskog naroda u regionu je veoma težak", rekao je patrijarh. 

Dodao je i da neka dešavanja u Hrvatskoj ne raduju, poput "natpisa koje vidimo" i "slavljena lica osuđenih pred svjetskim sudovima". 

"Ja se pitam, naša Crkva i narod se pitaju, šta je Srbija bez Kosova? Malo je zemalja i krajeva u svijetu koji imaju toliko svetinja koliko ih je Kosovo imalo. Gdje god da mrdnete na tom prostoru je srpska crkva, bilo da postoji ili je u ruševinama. Pećka patrijaršija je i danas rezidencija srpskih patrijarha. Nekim ambasadorima sam rekao da ne mogu da zamislim da istorijska rezidencija srpskih patrijarha bude u nekoj drugoj državi", dodao je patrijarh. 

Prema njegovim riječima, Evropa i Amerika vide težak položaj Srba na Kosovu, ali imaju neke svoje interese kada to odobravaju, a na pitanje o porezu, odgovorio je da ga SPC neće plaćati, dok joj se ne vrati cjelokupna imovina, jer veći dio uzima država.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније