Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

08. 06. 2013. 21:32 >> 21:39

STOP NA GRANICI

Novinarka iz Makedonije nepoželjna u Grčkoj

Odnosi Grčke i Makedonije, dvije susjedne zemlje, nakon sporenja zbog imena, opet su naišle na prepreku, nakon što su grčke vlasti odbije da u zemlju puste makedonsku novinarku koja je išla na odmor, prenijeli su regionalni mediji.


Naime, novinarka skopskog "Dnevnika" Ivana Kostovska godinama je poslom putovala za Grčku, a zu tu zemlju je često odlazila i na ljetovanje.

Kostovska je prije desetak dana sa istom namjerom organizovano krenula na egejsku obalu, ali je na granici dobila dokument na grčkom i srpskom jeziku da je nepoželjna u toj zemlji.

"Činilo mi se da su i sami graničari bili iznenađeni. Pitali su me kada sam posljednji put putovala u Grčku. Rekla sam da sam bila u Lutrakiju. Izvještavala sam o Makedoncima koji tu žive. Morala sam se vratiti. Neugodan je osjećaj. Osjećate se kao da ste kriminalac, a to nije slučaj. Jedino što sam radila jeste da sam ljetovala u Grčkoj i izvještavala", kazala Kostovska.

Zbog takvog poteza grčkih vlasti reagovalo je Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije, a oglasila se i grčka Kancelarija za veze u Skoplju.

"Ambasador Lalakos sreo se sa šefom diplomatije BJRM-a u vezi sa novinarkom kojoj nije bio dozvoljen ulazak u našu zemlju. Prenio mu je nezadovoljstvo Grčke zbog preuveličavanja slučaja u susjednoj zemlji, koji se isključivo odnosi na unutrašnji red i zakon Grčke", navodi se u saopštenju.

Inače, dva susjeda već dvije decenije imaju zategnute odnose zbog sporenja oko imena od početka devedesetih. To je i glavni razlog višegodišnjeg zastoja Makedonije u evroatlanskim integracijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније