Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 06. 2013. 19:15 >> 19:15
1

ŽELE ZAKON

BiH: Nije dovoljan privremeni JMB

Grupa građana Sarajeva koja se danas oko 13 sati okupila ispred zgrade institucija BiH, izražavajući nezadovoljstvo zbog činjenice da bebe u ovoj državi ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, još uvijek se ne razilaze, a svoje nezadovoljstvo su počeli izražavati uz pomoć pištaljki, prenosi Avaz.

Trenutno se njih oko stotinjak nalazi ispred zgrade institucija BiH, a od 20 sati će tu boraviti u smjenama cijelu noć.

Vijeće ministara BiH danas je donijelo privremenu odluku o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u BiH, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva građana i upis novorođenčadi u knjige rođenih, kao i izdavanje ličnih i drugih dokumenata.

"Pošto je danas Vijeće ministara donijelo odluku kojom nismo zadovoljni jer je shvatamo kao jedan oblik milostinje, a mi to ne zaslužujemo, mi zaslužujemo prijedlog zakona, za sjutra je zakazan protest, jer će zasjedati Parlament BiH. Tražimo od bilo koga iz parlamenta da izađu s prijedlogom zakona. Oni imaju to pravo i mogućnost, a imaju i obavezu da to urade", kazao je jedan od organizatora protesta.

Na proteste je stigla i Fatima Ibrišević, majka bolesne tromjesečne Belmine, koja zbog toga što nema JMB ne može na liječenje u inostranstvo. Ona kaže da je presrećna zbog današnje odluke Vijeća ministara BiH o JMB, ali podržava zahtjeve za trajno rješavanje ovog problema.

Belmini je ranije dijagnostificirano teško imunološko oboljenje i trebalo bi da ide u Njemačku na presađivanje koštane srži. Ljekari su već rekli roditeljima da se pripremaju za put, ali pasoš je postao prepreka.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozdravio je odluku Vijeća ministara da usvoji privremeno rješenje za ozbiljne probleme u vezi s jedinstvenim matičnim brojem.

"Kao sljedeći korak očekujem od Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH da odmah postignu trajno rješenje ovog problema izmjenama državnog zakona koji utvrđuje jedinstveni sistem na nivou države", rekao je Incko.

Od 12. februara nijedno novorođeno dijete u BiH ne može dobiti jedinstveni matični broj niti može biti upisano u knjigu rođenih zbog presude Ustavnog suda BiH od januara ove godine kojom se van snage stavlja postojeći Zakon o matičnom broju BiH.

Problem je nastao jer se pri donošenju novog zakona srpski i bošnjački poslanici nisu mogli usaglasiti oko registracijskih područja pri izdavanju JMB. Bošnjački poslanici traže da u jedno registracijsko područje uđe Sarajevo, Istočno Sarajevo i opština Pale, kao što je to bilo i prije rata.

Srpska strana se tome protivi, tražeći da u registraciji područja ne smiju se prelaziti granice entiteta.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније