Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

05. 06. 2013. 11:33   >>  11:33 6

BEČKI DAR

Katolici Srbima poklanjaju crkvu

Crkva Nojlerhenfeld biće predata Srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču, kao što je bilo odlučeno prije skoro tri godine. Nadležna žalbena instanca u Vatikanu odobrila je sada odluku bečke nadbiskupije. To znači da će odluka o poklonu crkve, od strane bečke nadbiskupije Srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču, konačno biti realizovana.

Beogradski mediji prenose da je odluka o poklonu crkve naišla na protivljenje parohijana oko Tadeuša Cohona, prije svega Poljaka, koji su bili okupljeni oko crkve Nojlerhenfeld. On je najvišoj rimokatoličkoj instanci “Apostolskoj signaturi” uputio žalbu na odluku bečke nadbiskupije.

Međutim, ta je žalba u potpunosti odbačena, saopštila je nadbiskupija. Istovremeno je Vatikan kritikovao što Savjet sveštenika nadbiskupije nije bio konsultovan oko tog pitanja. Pošto je to u međuvremenu učinjeno i pošto je Savjet dao pristanak, više nema prepreka na putu spajanja dve rimokatoličke parohije, kao i poklonu crkve srpskim pravoslavcima.

Crkva Nojlerhenfeld će biti poklonjena SPC, odnosno najbrojnijoj pravoslavnoj crkvi u Austriji, koja okuplja više od 100.000 vjernika u Beču i trenutno raspolaže sa samo tri crkve.

Kardinal insistira da se zbog smanjenja katolika vjernika nijedna crkva ne zatvori, već da se pokloni onim crkvama koje nemaju dovoljno bogomolja, što se posebno odnosi na pravoslavne. Prije više godina poklonjene su dvije crkve koptima.

Hram u Nojlerhenfeldu, posvećen presvetoj Bogorodici, izgrađen je između 1733. i 1753. godine pod rukovodstvom neimara Andreasa Petrolda i Volfganga Hilebranda i može da primi oko hiljadu vjernika.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније