Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

22. 11. 2016. 18:02 >> 17:39
6

IZETBEGOVIĆ PONOVIO

"Nema vraćanja na izvorni Dejton"

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da nema vraćanja prenijetih nadležnosti entitetima, jer bi to bilo vraćanje Bosne i Hercegovine unazad.

"Nema nazad. Samo naprijed. Nikakav izvorni Dejton, nikakav Vašingtonski sporazum. Ako se budemo vraćali, onda ćemo mi Bošnjaci tražiti da se vratimo na 1991. i Republiku Bosnu i Hercegovinu", odgovorio je Izetbegović.

On je to rekao komentarišući izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će insistirati da Republici Srpskoj budu vraćene nadležnosti prenijete na državni nivo od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

U Sarajevu je danas odžan sastanak koalicionih lidera Federacije Bosne i Hercegovine – Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Fahrudina Radončića, na kojem je konstatovano da je parlament Federacije BiH već mjesecima u zastoju i da je razgovarano o načinima za rješavanje tog problema.

Izetbegović je kazao da smatra da još ne treba razgovarati na primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", na čemu insistira lider HDZ BiH Dragan Čović.

"Ono na čemu SDA insistira jeste provođenje reformske agende i onoga što se odražava na svakodnevni život. Teška pitanja sada ne bismo otvarali, da ne dođe do natezanja, te da konflikti ne pokvare ono što svakodnevno radimo", ocijenio je lider SDA.

Evropski sud za ljudska prava je naložio BiH da promijeni Ustav i Izborni zakon BiH kako bi se za članove Predsjedništva BiH i Dom naroda parlamenta BiH mogli kandidovati i predstavnici nacionalnih manjina.

HDZ BiH insistira da se u pronalaženju rješenja za ovo pitanje mora onemogućiti da hrvatski član Predsjedništva BiH bude izabran većinskim glasovima građana koji nijesu Hrvati, kao što je to bio slučaj, kako oni tvrde, sa izborom Željka Komšića za hrvatskog člana kolektivnog šefa države, koji je na tu funkciju izabran zahvaljujući bošnjačkim glasovima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније