Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

04. 06. 2013. 15:59   >>  15:59

POHVALIO TRIBUNAL

Mladić: U Hagu me izvukli iz groba

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, zahvalio se danas Haškom tribunalu i njegovom medicinskom osoblju što su mu spasili život i, kako je rekao, što su ga izvukli iz groba.

Na kraju rasprave o njegovom zdravstvenom stanju, tokom koje je svjedočio ljekar iz sudskog pritvora Paulus Falke, Mladić je rekao da mu je taj ljekar spasio život.

„Gospodine doktore Falke, vama, vašem timu, svom osoblju u pritvoru, koje me prati, obezbjedjuje, posmatra, pregleda, razgleda, danju i noću, svom medicinskom osoblju u pritvorskoj jedinici koje me je liječilo i u bolnici Bronov, duboko se klanjam i sve pozdravljam kao ljude koji ste me izvukli sa obije noge iz groba. Da nije bilo vaše pažnje, ljekova i božje volje, odavno bih ja bio kod Svetog Petra", kazao je Mladić nakon svjedočenja.

Mladić je kazao da mora da pohvali i Tribunal, iako je o njemu ružno govorio.

Doktor Falke prethodno je preporučio sudijama da radnu nedjelju u procesu Mladiću smanje sa pet na četiri dana zbog narušenog zdravlja optuženog. Ljekar sudskog pritvora precizirao je da je stanje Mladića - koji je u prošlosti preživio tri moždana udara - stabilno i da nema promjena na gore.

Falke se nije složio sa medicinskim ekspertima odbrane da kod Mladića postoji rizik od izliva krvi u mozak. Zbog umora i stresa na suđenju, po njegovim riječima, kod optuženog su uočljive posljedice preživljenih moždanih udara, poput teškoća u govoru i opadanja snage mišića.

Po riječima doktora, Mladić pati od povišenog krvnog pritiska, koji se reguliše ljekovima, i početne arterioskleroze i dijabetesa. Falke je potvrdio da je, zbog sumnje da general Mladić boluje od raka, nedavno obavljena biopsija i da su rezultati bili negativni.

Ljekar je dodao da je Mladić izgubio na težini. On je kazao i da je primetio da se Mladić izuzetno umara na suđenju. Mladić je, po rečima Falkea, izgubio na težini i ima šest kilograma manje, 74, nego što je imao, 80, kada je 2011. doveden u pritvor.

Doktor Falke izjavio je i da Mladić, po nalazu psihijatara, svedočenja na sudjenju prihvata "veoma bolno i uznemirujuće", što možda utiče na njegov apetit.

„Mene, doktore, kao čovjeka ne iznenađuje ni najgnusnija istina i činjenica, ali najmanja laž bilo koga da je bilo od koga napisana, podmetnuta i rečena - to me izbacuje iz takta", kazao je Mladić.

„Pola moga tijela ne radi, a kako druga polovina radi, vi ste to opisali i hvala vam na poštenom i ljudskom svjedočenju danas o mom zdravlju. Hvala vam, vi ste moji i prijatelj i član moje porodice". Kazao je Mladić obraćajući se ljekaru.

Odluku o zahtjevu odbrane da se broj radnih dana na suđenju Mladiću smanji sa pet na četiri, raspravno veće doneće naknadno. Mladićev branilac Nenad Petrušić nastavio je, poslije rasprave o generalovom zdravlju, unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe Momira Nikolića.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније