Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 06. 2013. 20:28 >> 20:38
3

PORUKA PATRIJARHA

Irinej: Manje razlika između SPC i Katoličke

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej saopštio je da je "mnogo više onog što nas spaja i sjedinjuje sa Rimokatoličkom crkvom, nego onog što nas razdvaja", pišu beogradski mediji.


On je večeras u Nišu rekao da smo "mi uvijek bili bliski i u posljednje vrijeme to se još pojačava".


"I mi želimo da se sklone oni momenti koji nas razdvajaju", rekao je Irinej na otvaranju izložbe "Naisus - Medijana" Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Irinej je rekao da ne mora doći do jedinstva pravoslavnih i katoličkih hrišćana, ali da se može postići "onaj nivo koji priliči hrišćanima i ljudima koji čitaju jevanđelje".


"Godišnjica obilježavanja Milanskog edikta je prilika da se vratimo na prošlost i da zavirimo u sadržinu edikta i da pogledamo koliko je on nama potreban danas", kazao je Irinej.

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar rekao je da je godišnjica edikta prilika da se otkrije prošlost iz vremena jedne crkve, što nam omogućava "da upoznajemo iste korijene, isti sadržaj, istu budućnost".


On je podsjetio da će papin izaslanik i milanski kardinal Anđelo Skola u septembu boraviti u Nišu i da međusobno povezivanje vodi u bolju budućnost.

Hočevar je rekao da će Katolička crkva u Nišu od septembra biti hodočasnička, te da će se u njoj nalaziti čestice Časnog krsta i mošti svete carice Jelene, što će, kako je rekao Hočevar, biti prilika da mnogi katolici dođu u Niš i vide prožimanje istoka i zapada.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније