Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 06. 2013. 18:23   >>  18:23 4

POVRATAK U SRBIJU

Šešelj se vraća kući?

Ako haški Tribunal ne prihvati navode da je Vojislav Šešelj učestvovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, veći dio optužnice protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) mogao bi pasti, što bi značilo da bi on mogao da bude na slobodi i da se vrati u Srbiju posle izricanja presude 30. oktobra, pišu beogradski mediji.

 

Branilac bivšeg predsjedika Srbije Milana Milutinovića Slobodan Zečević, i još četvorice haških optuženika, kazao je da je zasad teško reći kada će se Šešelj naći na slobodi. On je ukazao na neke činjenice koji bi mogle da idu u prilog lideru radikala.

"Predsjednik vijeća Žan-Klod Antoneti ne prihvata koncept o zajedničkom zločinačkom poduhvatu kao obliku krivične odgovornosti. On je još maja 2011. godine za to htio da oslobodi Šešelja, ali je bio nadglasan od dvoje kolega", rekao je Zečević.

On je podsjetio na oslobađajuću presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, u čijoj je optužnici Šešelj bio označen kao jedan od članova zajedničkog zločinačkog poduhvata.

Advokat Rajko Danilović smatra da postoje realni izgledi da se Šešelj do kraja godine nađe na slobodi.

"Kada je riječ o navodima tužilaštva za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, mislim da Šešelj može da prođe kao Stanišić i Simatović", rekao je Danilović, a njihvo stav dijeli i advokat Aleksandar Aleksić, branilac generala Nebojše Pavkovića i Stojana Župljanina.

"Ako Tribunal primijeni standarde koje je iznio prilikom izricanja oslobađajuće presude generalu Perišiću, a potom Stanišiću i Simatoviću, Šešelj bi mogao da bude oslobođen. Ali o tome će odluku, ipak, na kraju donijeti sudsko vijeće", rekao je Aleksić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније