Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 06. 2013. 17:31 >> 22:01

INTERGACIJE

Dačić-Gruevski: Balkan kao Skandinavija

Premijeri Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Gruevski, složili su se da dvije zemlje prije svega treba da unaprjeđuju ekonomsku saradnju, a Dačić je iznio inicijativu da se region ujedini oko zajedničkih interesa po modelu Skandinavije ili Baltičkih zemalja.

“Spremni smo i zainteresovani, radovali bismo se, ako bi bila prihvaćena inicijativa da se organizujemo u regionu, da sublimiramo interese poput Skandinavije i Baltičkih zemalja”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gruevskim.

Navodeći oblasti u kojima je saradnja moguća, on je posebno istakao infrastrutkturu, završetak radova na Koridoru 10, izgradnja kraka Južnog toka ka Makedoniji i energetiku, dok u okviru bilateralnih odnosa Dačić značajan prostor za saradnju vidi u oblasti unutrašnjih poslova, odbrani...

Ocijenivši da je današnja, prva zajednička sjednica dvije vlade, bila odlična prilika za razmjenu informacija o aktuelnim pitanjima i situaciji u regionu, Gruevski je rekao da je to bio još jedan dokaz kvaliteta u odnosima, tradicionalnog prijateljstva i saradnje na planu eurointegracija, prenosi RSE.

Makedonski premijer je rekao i da činjenica da se sve zemlje regiona na putu ka EU suočavaju sa uslovima koji ranije drugima nijesu postavljani i zaključio:”To nas ne obeshrabruje, ne demotiviše - naprotiv”.

Na zajedničkoj sjednici Vlada Makedonije i Srbije, kako je naveo, bilo je i konkrentih prijedloga za projekte u oblasti poljoprivrede, zdravstva u infrastrukture, a upitan da li ima podršku i albanskih ministara u makedonskoj vladi, imajući u vidu da ni jedan od njih nije došao danas u Beograd, Gruevski je odgovorio potvrdno, dodavši da se oni ne bave resorima i oblastima koje su bile u centru pažnje današnje sjednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније