Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Fokus.ba ]

22. 10. 2016. 16:50 >> 18:51

MILION KOMADA ORUŽJA

Svaki peti građanin BiH naoružan

Svaki peti građanin BiH je naoružan, od čega je oko 700.000 onih koji posjeduju nelegalno oružje, a oko 350.000 legalno.

Iako su procedure legalnog naoružavanja dugotrajne, iz godine u godinu sve veći broj građana BiH želi kupiti pištolj zbog lične bezbjednosti i samoodbrane.

Kantonalni MUP u FBiH od januara do septembra 2016. izdali su 5.015 odobrenja za nabavljanje oružja, 6.346 oružnih listova, 89 odobrenja za nabavljanje oružja za pravna lica, te 4.469 izvršenih zamjena oružnih listova za fizička lica. U istom periodu prošle godine u FBiH je izdato 4.191 odobrenje za nabavku oružja i 5.376 oružanih listova.

Mirna Miljanović, načelnica Službe za odnose s javnošću MUP RS, kazala je da je ove godine građanima RS izdato 5.021 oružni list, kao i 131 odobrenje za nabavku municije.

"Ne ubija oružje, nego čovjek", kazao je Jasmin Kujović, direktor KM Trade, jedne od 11 prodavnica oružja, municije, uniformi i druge opreme u FBiH.

Sve što vidimo oko nas, dodaje, može biti oružje - od kišobrana, kuhinjskih noževa, šake, automobila…

"Nije važno ko ima pištolj, već ko ga koristi i na koji način. U BiH je bio možda jedan ili nijedan slučaj da je neko sa legalnim oružjem počinio neko krivično djelo, što svjedoči tome da ljudi legalno kupuju oružje isključivo zbog lične bezbjednosti", naglasio je Kujović.

Statističke procene govore da je u skoro 98 odsto incidenata izazvanih vatrenim oružjem korišteno oružje koje je nabavljeno ilegalno. Kujović ističe da bi vlastima BiH zbog toga trebao biti prioritet rješavanje problema ilegalnog naoružavanja.

"Ne znam ni za jedan slučaj provale u kuću osobe koja je legalno naoružana. Kada se kupuje legalno pištolj, policajac dolazi na adresu osobe koja se želi naoružati i sve komšije u okruženju pitaju kakva je ustvari osoba koja želi kupiti pištolj. Zato niko i ne `dira` te osobe. Neće lopov doći s nožem u kuću nekoga ko ima pištolj",  ističe Kujović.

Najveći problem legalne nabavke oružja u BiH je nepostojanje jedinstvenog zakona o oružju na nivou države.

Pištolj koji najviše kupuju građani BiH je austrijski Glok kalibra devet milimetara, koji košta oko 1.300 KM.

Sredstva za samoodbranu

Kada su u pitanju sredstva za samoodbranu, zanimljivo je da u KS samo žene mogu kupiti papar-sprej, dok u drugim kantonima mogu i žene i muškarci. Kujović smatra da bi se ovaj zakon trebao promijeniti jer, kako kaže, sprejevi za samoodbranu samo trenutno zasuze oči i nijesu opasni za život i zdravlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније