Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 10. 2016. 10:49 >> 10:28
1

HRVATSKI MANDATAR

Plenković danas treba da objavi imena

Mandatar za sastav vlade, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković trebalo bi danas da objavi imena budućih ministara.

  

 

 


Iako Sabor u srijedu treba da potvrdi novu vladu, Plenković ne želi da otkrije imena ministara dok o tome ne obavijesti stranački vrh koji zasjeda poslijepodne, pišu hrvatski mediji.

Posljednjih dana mediji su objavljivali različite informacije o tome ko će biti novi ministri, od toga da će pozicije izgubiti svi ili većina kadrova bivšeg predsjednika HDZ Tomislava Karamarka iz dosadašnje vlade, pa do toga da će dio njih ipak ostati. Večernji list navodi da Plenković želi nova lica. I dalje najviše pažnje javnosti izaziva pozicija dosadašnjeg ministra kulture, kontroverznog Zlatka Hasanbegovića uz kojeg stoji radikalna struja HDZ.

Analitičari ocjenjuju da će se upravo na Hasanbegoviću vidjeti koliko je Plenković zaista spreman na promjenu HDZ kojeg je Karamarko gurnuo prema ekstremnoj desnici. Poslije izborne pobjede iz HDZ su stizale informacije da ga lider stranke ne želi u svojoj vladi, dok je Hasanbegović nekoliko puta rekao da želi da nastavi ministarsku funkciju i da ga članstvo HDZ u tome podržava.

U sjedištu HDZ u Zagrebu juče su se izmjenjivali mnogi potencijalni kandidati za ministre, ali nijedan od njih nije spominjan kao zamjena za Hasanbegovića. Dio sastanaka, prema navodima medija, održan je na drugim lokacijama.

Za razliku od HDZ, kadrovi Mosta u budućoj vladi su poznati. Svoje pozicije zadržaće dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, pravosuđa Ante Šprlje i Slaven Dobrović, ministar zaštite životne sredine kome će biti pridružena i energetika.

Novi ministar uprave biće gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, koji će ujedno biti i potpredsjednik vlade.

Lider Mosta Božo Petrov, koji je u dosadašnjoj vladi bio potpredsjednik, izabran je za predsjednika Sabora i na toj poziciji će, prema dogovoru s HDZ, biti dvije godine, a potom će ga zamijeniti neko iz HDZ.

Plenković je dobio mandat za sastav vlade pošto je postignut dogovor između HDZ-a i Mosta, uz podršku osmoro predstavnika nacionalnih manjina, među kojima i tri srpska. Potpise podrške dalo mu je i više poslanika drugih stranaka.

Na vanrednim parlamentranim izborima 11. septembra nijedna stranka nije osvojila dovoljno glasova da bi samostalno formirala vladu. HDZ s partnerima je osvojio najviše mandata, 61, a Most ima 13 poslanika, s tim da je s njima i jedan poslanik izabran na listi Živog zida.

Za sastavljanje vlade treba podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u parlamentu.



Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније