Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

31. 05. 2013. 18:49 >> 18:50
2

ISTRAŽIVANJE ŠVAJCARACA

Balkan najmanje privlačan investiorima

Rezultati istraživanja Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Švajcarske pokazali su da su zemlje Balkana među najmanje privlačnima za strane investitore.

Skoro sve zemlje Balkana su, prema rezultatima, rangirane među 20 najlošije rangiranih zemalja po konukrentnosti.

 

Prema navedenom istraživanju, najlošije rangirana zemlja sa Balkana je Hrvatska koja se nalazi na 58. mjestu navedene liste od 60 posmatranih zemalja. Od ostalih zemalja Balkana, najbolje rangirana je Turska koja se nalazi na 37. mjestu, a slijede je Slovenija 52., Grčka 54 i Bugarska na 57. mjestu IMD-ove liste.

Istraživanje švicarskog IMD-a nije obuhvatilo ostale zemlje iz regiona, ali su prema posljednim rezultatima u globalnoj konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, Crna Gora se nalazi na 72. mjestu, Bosna i Hercegovina na 88. mjestu, Albanija na 89. i Srbija na 95. mjestu od 144 zemlje svijeta.

Na vrhu istraživanja Instituta za razvoj poslovnog upravljanja nalazi se SAD, nakon koje slijede Švajcarska, Hong Kong, Švedska, Singapur, Norveška, Kanada, Ujedinjeni Arapski Emirati, Njemačka i Katar.

Od najbolje rangiranih 20 zemalja u svijetu deset su evropske, što znači da je Evropa najkonkurentniji kontinent.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da je Venecuela najmanje konkurentna u svijetu, dok su najlošije ocijenjeni i Argentina, Jordan, Bugarska i Hrvatska.

Švajcarski IMD u obzir uzima 60 tipičnih tržišnih ekonomija, a kriteriji pokazuju ekonomska kretanja i financijske prilike na osnovu ekonomskih rezultata, efikasnosti javnog sektora, efikasnosti poslovnog sektora i razvoja infrastrukture.  

(Anadolija)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније