Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

05. 10. 2016. 12:02   >>  11:41 35

TRIBINA NVO

Male šanse za veću autonomiju Vojvodine

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da su šanse da se unaprijedi autonomija Vojvodine kroz proces usvajanja novog Ustava Srbije "više nego nikakve".

  

 

 

"Šanse da se nešto uradi za Vojvodinu prilikom donošenja novog Ustava su više nego nikakve, kao što su nikakve šanse i za decentralizaciju Srbije. Ovi koji su sada na vlasti imaju izraz gađenja na licu kada treba da spomenu izraz Vojvodina, jer im se više sviđa 'sjeverna srpska pokrajina'", rekao je Popov.

Na tribini povodom desete godišnjice postojanja koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, on je ocijenio da je multietničnost u Vojvodini narušena."Doživio sam da u mojoj Vojvodini imamo etnički podijeljene kafiće. To je poduhvat koji je učinjen iz Beograda, jer je njima najlakše da nas pretvore u urođenike i da plemenske vođe onda pregovaraju u naše ime", ocijenio je Popov.Dekan Akademije Advokatske komore Vojvodine Slobodan Beljanski rekao je da se ne bi iznenadio da iduće godine bude donijet novi Ustav Srbije, ali je dodao

da ne očekuje promjene kada je u pitanju autonomija Vojvodine.On je ocijenio da je Ustav Srbije iz 2006. godine gori po Vojvodinu od Miloševićevog ustava iz 1990. godine.Beljanski je ocijenio da međunarodna zajednica ima "indiferentan odnos" prema Vojvodini, zbog pravnog vakuuma koji je nastao uspostavljanjem njihove liste prioriteta prema Srbiji.

"Međunarodna zajednica griješi, jer zbog Kosova i Bosne i Hercegovine sve ostalo zanemaruje, uključujući i Vojvodinu, ali čak i ljudska prava i slobode. Naša vlast izigrava kooperativnost i na taj način kupuje vrijeme da na sporednim kolosjecima može da radi doslovno šta hoće", ocijenio je Beljanski.Prema njegovim riječima, u Srbiji je na djelu dezintegracija društva."Karikaturista Dušan Petričić je dobio praktično otkaz u Politici uz obrazloženje da ima previše Vučića u karikaturama. A nikome nije palo na pamet da je Vučića previše i bez Petričića", kazao je Beljanski.Politikolog Duško Radosavljević ocijenio je da Vojvodina ima "višak razumijevanja" prema državi i već 28 godina čeka da Srbija riješi takozvane važnije probleme.

"Majčica Srbija je u stvari Vojvodini maćeha", kazao je Radosavljević i založio se za formiranje širokog vojvođanskog pokreta, u kojem neće biti mjesta za one političke partije i organizacije koje su trgovale idejom Vojvodine i paktirale sa "beogradskim centralistima"."Ne možemo čekati da se Srbija konstituiše, ako ona ne bude imala sluha za Vojvodinu", poručio je Radosavljević i ocijenio da će novi Ustav Srbije možda pisati međunarodna zajednica, što kako je rekao, "možda i ne bi bilo loše".

Novinski pisac Teofil Pančić je ocijenio da Srpska napredna stranka (SNS) u Vojvodini nastupa kao "tvrdokorna desnica" koja priča o ugroženosti većinskog naroda u Vojvodini."Prisustvujemo jednoj vrsti najezde varvara. To je nadolazeći cunami, koji će trajati, a mi nijesmo ni svjesni toga. Do te mjere je razoren politički i javni prostor nasuprot ovih koji sada vode glavnu riječ.

Promjenu na bolje je teško očekivati, a promjena na gore je daleko izvjesnija", ocijenio je Pančić.Prema njegovim riječima, pokrajinski premijer Igor Mirović i Pokrajinska vlada su dovedeni na te pozicije "da nemaju para i da nemaju ovlašćenja"."Oni neće napadati multietničnost Vojvodine, jer je već dovoljno razvodnjena da nema potrebe da se dalje razvodnjava. S druge strane, ovakva multietničnost Vojvodine treba i većinskom i manjinskom nacionalizmu, jer im to uvijek dođe kao dobar izgovor", ocijenio je Pančić.

On je rekao da je predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor postavljen za "poglavicu" vojvođanskih Mađara, koji ima pravo da sa kulturnim, obrazovnim institucijama i medijima "radi šta god hoće", a isti princip važi i za ostale nacionalne zajednice u Vojvodini."Ovo je vrijeme multikulturalnog nacionalizma koji je mnogo razorniji na duži rok po samo društvo, jer uništava njegov temelj", ocijenio je Pančić.Ljiljana Spasić iz Građanske akcije iz Pančeva, koja je ovogodišnja dobitnica nagrade "Osvajanje slobode", kazala je da Građanska Vojvodina neće stati u borbi za očuvanje građanskih vrijednosti u Vojvodini, uprkos prijetnjama koje dobijaju borci za ljudska prava."Postoji zamor i istrošenost, jer smo svi u ovome jako, jako dugo. Ali, naš zadatak je da probudimo kapacitet građanskog aktivizma i da prije toga napravimo istraživanje da se vidi kakvo je raspoloženje", kazala je Ljiljana Spasić.Prema njenim riječima, gradske vlasti u Pančevu su Građanskoj akciji uskratili sve javne prostore za njihove aktivnosti."Sada držimo tribine u jednom privatnom klubu, čijem vlasniku svaki put prije održavanja naših tribina dolaze različite inspekcije", navela je Ljiljana Spasić na tribini "Vojvodina u vrijeme (političkog i nacionalističkog) cunamija".

Tribina je održana povodom 10. godišnjice postojanja koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina. Ta koalicija je organizovala bojkot ustavnog referenduma, oktobra 2006. godine.Građansku Vojvodinu danas čine Centar za regionalizam iz Novog Sada, Građanska akcija iz Pančeva, Zelena mreža Vojvodine, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanski fond Panonija iz Novog Sada, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar građanskih vrijednosti iz Subotice, Centar za interkulturnu komunikaciju iz Novog Sada i Vojvođanski građanski centar.

Пратите нас на

Коментари35

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније