Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

25. 09. 2016. 21:43 >> 22:51
12

REAKCIJE NA REFERENDUM

Dodik slavi, Izetbegović predviđa "Gadafijevu sudbinu"

Danas smo ispisali još jednu stranicu naše slavne istorije i rekli da smo narod koji se bori za slobodu, za svoje pravo, stečeno pravo koje smo osvojili i ne vrijeđa nikog drugog, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je Republiku Srpsku večeras u Palama nazvao državom, javlja agencija Anadolija. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je referendum o Danu Republike u RS inat predsjednika Srpske Milorada Dodika, te da mu sudbina biti kao Gadafijeva i Miloševićeva.

 Dodik je na predizbornom skupu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na Palama kazao da su Srbi imali slobodu samo onda kada su imali državu, a u suprotnom su završavali u jamama Jasenovca i na drugim stratištima.

"Sloboda je Srbima bila garantovana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država. RS je u Dejtonski mirovni sporazum i BiH unijela svoju teritoriju, efektivnu vlast i narod koji je htio Republiku. To su kriterijumi za državu", rekao je Dodik, prenio je Klix.ba.

Predsjednik Republike Srpske se nakon toga obratio javnosti u Narodnoj skupštini RS, istakavši da je Dan RS, 9. januar, potvrđen od građana RS koji nijesu bili spremni da se odreknu tog datuma.

On je istakao da je srpski narod pokazao političku zrelost i odlučnost, te da će na svaki pokušaj ponižavanja RS „odgovoriti na takav način“, javlja Blic.

"Ovaj dan će ući u istoriju RS. Imali smo pravo na referendum bez obzira na sve zabrane... Najbolji odgovor na frustracije Bakira Izetbegovića dat danas širom RS i svijeta gdje su glasali građani RS. Bilo bi pristojno da zaćuti bar danas, ali on je već galamio", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima RS je samo upotrijebila svoje demokratsko pravo.

"RS nije organizovala referendum iz inata", istakao je on, te naglasio da u slučaju sprovođenja referenduma nema krivične odgovornosti.

"Morali bi da uhapse čitavu Narodnu skupštinu RS i čitav narod. Ne plašim se Tužilaštva BiH. Ponosan sam što su u odluci o referendumu bili i drugi lideri Ivanić, Bosić, Borenović",  kazao je predsjednik RS.

"Dodika čeka sudbina Sadama, Gadafija, Miloševića"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je referendum o Danu Republike u RS inat predsjednika Srpske Milorada Dodika.

On Dodiku predviđa, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Izetbegović filozofski konstatuje da je sjutra novi dan, odnosno 26. septembar, i misli da reakcija međunarodne zajednice neće izostati.

"Mislim da će postupno desiti reakcija međunarodne zajednice. Gledali smo kako Sadam Husein, Gadafi, Milosević prkose i kako to izgleda", rekao je Izetbegović za regionalnu N1TV.

On smatra da se na taj način ne može odnositi prema SAD, EU, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR, PIK-u, a da to, kako je rekao, nema svoje posljedice.

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, predsjedavajući Predsedništva BiH smatra da reakcija ne može da izostane.

"To je tako eklatantan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH, kršenja Krivičnog zakona BiH. Samo je pitanje kada će ona uslijediti i kakva će biti", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je prokomentarisao i današnju izjavu predsednika RS, koji je kazao "da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti celi referendum".

"Ne može se hapsiti cijeli referendum, ali mogu oni koji su narod nagovorili da idu u tom smjeru", rekao je Izetbegović.

"Dobro smo uradili posao"

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je referendum protekao u miru i toleranciji i što nije bilo nikakvih incidenata. 

Ona je ocijenila da je referendum uspešno sproveden.  "Bravo Srpska, bravo građani Republike Srpske, dobro smo uradili svoj posao", rekla je Cvijanovićeva, javlja B92.

Ona je rekla da je Srpska opredijeljena za miran život, toleranciju, za zajedničku budućnost, znajući koliko je bitan mir i stabilnost i uzajamno poštovanje. 

"Republika Srpska je pokazala demokratski kapacitet, bilo je važno održati izlaznost i mirno i tolerantno sprovesti referendum", rekla je premijerka. 

"Očekujem da Incko sankcioniše vlasti RS"

Ministar civilnih poslova BiH i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao da su vlasti RS održavanjem referenduma direktno prekršile Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

On je naglasio kako očekuje da će visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko da sankcioniše sve one koji su prekršili Ustav BiH, piše Klix.ba.

"Očekujem i reakciju Tužilaštva BiH koje je nakon jasne odluke Ustavnog suda BiH obavezno da procesuira sve one koji se upuštaju u kršenje zakona. U protivnim ako ne bi bili povučeni takvi potezi, to bi bila jedna vrsta ohrabrenja kako aktuelnim vlastima u RS tako i budućim pa da pokrenu neke nove referendume", kazao je Osmanović.

Istakao je da je održavanje  referenduma pokazalo u kakvom se stanju nalaze državne institucije koje su po Ustavu BiH i zakonima dužne da čuvaju ustavno-pravni poredak BiH.

"Sve to pokazuje da će poslije ovog referenduma biti itekako puno posla kako bi se te institucije bolje pozicionirale i ojačale kako ne bi više dolazilo do takvih grubih kršenja Ustava, zakona i Mirovnog sporazuma", rekao je Osmanović.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније