Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: rtcg.me/Beta, Objavio: I. P. ]

25. 09. 2016. 22:55 >> 22:33
81

PREBROJANA VEĆINA GLASOVA

Deveti januar ostaje Dan Republike Srpske

Nezvanični rezultati, na osnovu 71,09 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da je 99,79 odsto građana RS glasalo na referendumu za opciju da 9. januar ubuduće ostane Dan Republike Srpske, javlja RTS.

Biračka mjesta su zatvorena u 19 sati.

Zvaničnici RS  pozvali su ranije građane da masovno izađu na birališta i dostojanstveno odluče da li žele da 9. januar bude rođendan RS. Pravo glasa u RS ima 1.219.399 građana i oni će se izjašnjavati na oko 1. 900 glasačkih mjesta.

Prema najavama iz Komisije za sprovođenje referenduma, prvi preliminarni rezultati, mogu se očekivati već tokom noći. Izlaznost građana biće saopštavana na svaka dva sata, počev od 9 sati ujutru. 

Referendum ima savjetodavni karakter, odnosno daje mišljenje o aktu koji će tek biti donesen, u parlamentu Srpske, u skladu sa većinskim izjašnjavanjem građana na referendumu, a nakon referenduma on je obavezujući. 

Glasanje se održava u atmosferi veoma podignutih tenzija na relaciji Banjaluka - Sarajevo, s obzirom na to da je Ustavi sud BiH, koji rukovodstvo RS ne priznaje, stao na stanovište da je referendum neustavan. 

Malo koje političko pitanje je od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i okončanja rata izazvalo tenzije tolikih razmjera kao što je to odluka zvanične Banjaluke da održi predstojeći referendum. 

 

Referendumu se protive predstavnici međunarodne zajednice, Evropske unije, Savjet za implementaciju mira u BiH (PIC), ne podržava ga državni vrh Hrvatske, a ni Srbije, dok je Rusija jedina koja ga podržava. 

Bošnjaci koji žive u Republici Srpskoj, posebno oni u i oko Srebrenice se protive referendumu i, kao i bošnjačko državno rukovodstvo, ovaj referendum žele da predstave kao prvi korak ka otcepljenju RS od BiH. 

Oni su pozvani da bojkotuju eferendum. 

Deveti januar je, inače, veoma važan za Srbe u RS jer je toga dana 1992.  na Palama tadašnja skupština srpskog naroda u BiH, nakon zanemarivanja volje Srba od Bošnjaka i Hrvata, proglasila Srpsku Republiku Bosnu i Hercegovinu. 

Dvanaestog avgusta iste godine naziv je promenjen u Republika Srpska. Realnost postojanja srpskog entiteta je uvažena i definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom. 

Pored političke težine koju ovaj datum nosi, on ima i svoj etno - religijski značaj. Naime, 9. januar nije samo Dan RS, već i slava RS, Sveti Stefan. Imajući u vidu značaj slave u ispovijedanju religije pravoslavnih Srba, obilježavanje ovog datuma dodatno dobija na težini. 


Пратите нас на

Коментари81

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније