Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Anadolija ]

30. 05. 2013. 17:02 >> 21:03
2

HAG

Oslobođeni Stanišić i Frenki

Haški tribunal oslobodio je po svim tačkama optužnice bivšeg šefa DB-a Jovicu Stanišića i komandanta Jedinice za specijalne operacije Franka Simatovića - Frenkija.

 

Optužnica u pet tačaka teretila je Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubistvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

U tom poduhvatu, po optužnici, uz njih dvojicu učestovali su i bivši jugoslovenski predsjednik Slobodan Milošević, te vojne i političke vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i komandant paravojnih jedinica Željko Ražnatović Arkan.

Taj cilj je, po optužnici, ostvarivan ubistvima, deportacijama, prisilnim premještanjima i progonima nesrpskih civila, uz učešće jedinica pod kontrolom srpske tajne službe – "Crvenih beretki", "Arkanovaca", "Škorpiona", "Martićeve milicije", ''Knindža'' i drugih.

Osim za krivičnu odgovornost samih optuženih, obje presude su važne za rasvjetljavanje uloge Srbije u planiranju, otpočinjanju i učešću u ratovima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Haški tužitelji su u završnim podnescima u januaru ove godine tražili da ih se osudi na kaznu doživotnog zatvora.

"Uzimajući u obzir težinu zločina koji im se stavljaju na teret, ulogu koju je svaki od optuženih igrao u njima... Tužiteljstvo predlaže Sudu da ih, u slučaju da ih proglasi krivima po svim tačkama optužbe, osudi na kaznu doživotnog zatvora", naveli su tužitelji.

Inače, istakli su, dokazi izneseni tokom suđenja razotkrili su tajnu zločinačke operacije SDB-a po Hrvatskoj i BiH, kazao je tom priliko tužitelj Dermot Groom u završnim riječima.

"Kao ključni pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata Stanišić i Simatović su ubijali, deportirali, prisilno preselili i prognali hiljade nesrba tokom gotovo pet godina s velikih područja Hrvatske i BiH. Bili su nezamjenjivi u uspješnoj provedbi zajedničkog plana zločinačkog poduhvata, koji je s područja koja su bila njihov cilj uglavnom ispraznio nesrbe koji su tamo živjeli 1990. godine", poručili su tužitelji.



Odbrana je, pak, tražila njihovo oslobađanje, smatrajući da im nisu dokazani zločini.

Prema optužnici, Stanišić i Simatović su "rukovodili finansiranjem, obukom, logističkom podrškom i drugim vrstama velike pomoći i podrške specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su učestvovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH".

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubistava počinjenih tokom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta, te od 1992. do 1995. u BiH u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Naknadnim proširenjem optužnice u martu 2006. njih dvojicu se dodatno tereti za likvidaciju šestero Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili "Škorpioni", a koji su svoje zlodjelo zabilježili videokamerom.

Tužitelji su poručili da je jedan od prvih zločina koji su počinile paravojne jedinice bio napad na Lovinac 1991. godine, u kojem je Simatović lično učestvovao, a potom su uslijedili ubijanje, razaranja i napadi na druge ciljeve u Hrvatskoj od Kijeva do Škrabrnje.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније