Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

30. 05. 2013. 10:01 >> 10:17
1

SIGURNA

Neće ugasiti Republiku Srpsku

Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) Valentin Incko kazao je da Republika Srpska neće biti ukinuta. On je kazao da međunarodna zajednica nije digla ruke od Bosne, ali će ubuduće biti oštrija prema njenim političarima i imati čvršći pristup u rešavanju nagomilanih problema.

 Incko je beogradskim "Novostima" kazao da međunarodna zajednica još nije smislila detaljnu strategiju budućeg djelovanja, ali da su „mnoge države nezadovoljne krizom u BiH, jer su izdvojile ogromna finansijska sredstva“. 

Na pitanje da li će, kao i u slučaju sjevera Kosova, međunarodna zajednica nastaviti sa pritiscima na Banja Luku, kako bi se smanjile nadležnosti Republike Srpske i praktično došlo do njenog gašenja, odnosno integrisanja u BiH, Incko kaže:

"Ne razmišlja se o smanjivanju nadležnosti RS. Niko ne ugrožava Srpsku, ni međunarodna zajednica, ni Bosanci, ni Hrvati. U svakom trenutku spreman sam da branim RS, ali ona nije ugrožena. Takođe, nemam mandat da mijenjam Dejtonski sporazum, to mogu samo tri konstitutivna naroda, zajedničkom odlukom".

Incko tvrdi i da se iz Sarajeva pozitivno gleda na posljednje poteze koje srpska vlast vuče u vezi sa Kosovom, i očekuje da Beograd nastavi da igra vodeću ulogu na Balkanu i u njegovoj stabilizaciji.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније