Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: M.M.Lj. [ Beta ]

12. 09. 2016. 09:26 >> 09:08
4

POTREBNA KOALICIJA

HDZ relativni pobjednik izbora

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) sa partnerima, je relativni pobjednik nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj sa osvojenim 61 mandatom, što je sedam više od koalicije okupljene oko Socijaldemokratske partije (54), pokazuju nezvanični rezultati Državne izborne komisije (DIP) poslije obrađenih 100 posto biračkih mjesta.

 

Treća politička snaga je "Most" sa 13 mandata, a iznenađenje je koalicija „Jedina opcija“ okupljena oko Živog zida sa osam mandata. U parlament još ulaze Istarski demokratski sabor (IDS) sa tri mandata, koalicija zagrebačkog gradonačenika Milana Bandića s dva i Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, optuženog za ratne zločine, Branimira Glavaša, s jednim mandatom.

Ukupno osam poslanika imaju predstavnici nacionalnih manjina, od toga su tri srpske i njih  će i dalje predstavljati poslanici iz Samostalne demokratske srpske stranke. Zanimljivo je da je HDZ u dijaspori u kojoj je tradicionalno osvajao sva tri mandata, sada osvojio dva, dok je jedan pripao nezavisnoj listi Željka Glasnovića, bivšeg HDZ-ovca.

HDZ je pobedio u šest izbornih jedinica, a SDP u četiri, među kojima i u Gradu Zagrebu.

Predsjednik HDZ Andrej Plenković sinoć je izjavio da je siguran da će ta stranka imati priliku da formira novu, stabilnu, evropski orjentisanu vladu . On je rekao da će danas biti sastanak stranačkih tijela na kojima će dogovoriti platformu za pregovore.

Lider SDP Zoran Milanović rekao je da Hrvatskoj treba stabilna vlada, ali da se još ne zna ko će je formirati.

„Stojimo na raspolaganju i svako od nas treba zatomiti svoje lične ambicije i taštine i staviti se na raspolaganje državi jer više na ovakav način kao zadnjih osam mjeseci ne može“, rekao je Milanović.

Lider Mosta, Božo Petrov rekao je da HDZ i SDP-u počinje da teče rok od pet dana da se izjasne o jamstvima koje je Most zatražio u zamjenu za podršku budućoj vladi.

Za sastavljanje vlade potrebna je podrška 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније