Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: D.Ž.

11. 09. 2016. 15:00   >>  14:39

IZBORI U HRVATSKOJ

Političari očekuju veću izlaznost birača

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović očekuje da će Hrvatska brzo poslije prijevremenih parlamentarnih izbora dobiti novu vladu, jer nema vremena za gubljenje.

"Očekujem veću izlaznost i pozivam građane da izađu na izbore jer je danas dan kad vi odlučujete", rekla je predsjednica Hrvatske pošto je glasala na biračkom mjestu u centru Zagreba.

Ona je ocijenila da je glasanje važno, jer su sljedeći mjeseci i godine "presudni za budućnost zemlje".

Vodeći političari u Hrvatskoj glasali su danas na svojim biračkim mjestima na prijevremenim parlamentarnim izborima, a u izjavama novinarima uglavom su pozivali građane da u što većem broju izađu na birališta.

Dosadašnji premijer Tihomir Orešković izrazio je uvjerenje da će na birališta izaći više građana nego na prethodnim u novembru prošle godine.

On je poručio svom nasljedniku da bude hrabar i dodao da želi da iduća vlada traje duže nego njegova, koja je srušena poslije samo pet mjeseci.

"Bez teške odluke neće biti dugoročnih rezultata, pa se nadam da ćemo što prije vidjeti tu hrabrost", rekao je Orešković novinarima poslije glasanja.

U Zagrebu su glasali i lideri najvećih stranaka u zemlji, Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković.

Milanović je u izjavi novinarima rekao da opuštenije nego ikad čeka rezultate izbore.

"Smireno, napravili smo sve, pokazali da smo kompetentniji i srčaniji, a dalje je na narodu", rekao je Milanović upitan čeka li rezultate opuštenije nego one u novembru prošle godine.

Na pitanje hoće li se smatrati odgovornim za eventualno lošije rezultate svoje Narodne koalicije od očekivanih, lider SDP je odgovorio da je on uvijek odgovoran.

Kad pobjeđujemo, a pobeđujemo čisto i uvjerljivo, onda smo zalužni svi, a kada nije tako, onda sam kriv ja. To je teret koji za razliku od nekih drugih nosim već godinama", rekao je Milanović.

Lider HDZ Andrej Plenković nije želio da odgovori na pitanje novinara kakve rezultate očekuje, pravdajući se izbornom tišinom, ali je pozvao birače da u što većem broju izađu na birališta i tako daju što snažniji legitimitet budućim poslanicima.

Birališta su otvorena od 7 do 19 časova, a prve nezvanične rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje oko 22 časa. Prve izlazne ankete tri nacionalne televizije najavile su već po zatvaranju birališta u 19 časova. Do tada je na snazi izborna tišina.

Za izglasavanje vlade potrebno je 76 poslanika, a po rezultatima anketa niko neće osvojiti apsolutnu većinu, pa će novu vlast ponovo sastaviti ona opcija koja će biti uspješnija u postizbornim koalicijama.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније