Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 05. 2013. 22:03   >>  22:06

BEZ PANIKE

Zmije u Beogradu

Prethodnih dana u Beogradu pojavile su se zmije. Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju nelagodnost i strah, nema razloga za paniku, navodi Zavod za zaštitu prirode Srbije.

 

 

Proteklih dana u više navrata u Beogradu su se pojavile zmije, što je izazvalo uznemirenost pojedinih građana.

Iako ovakvi neočekivani susreti izazivaju nelagodnost i strah, pogotovo za one koji pojavu zmija vezuju za divlju prirodu, nema razloga za paniku, saopštio je Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Pojavljivanje zmija u aprilu i maju je prirodna pojava za ovu grupu životinja koja u proljeće izlazi iz zimovališta.

Pored prostora u prirodi, nije neobično da se zmije pojavljuju i u urbanim sredinama, s obzirom da gradska naselja pokrivaju njihova nekadašnja prirodna staništa.

Tako se u prvim proljećnim mjesecima može naletjeti na zmije uglavnom u onim gradskim prostorima koji su sklonjeni od ljudi - podrumima, tavanima, zapuštenim dvorištima i divljim površinama.

Zmije tada kreću u potragu za hranom i vodom, a dešava se i da, uplašene i dezorijentisane gradskom bukom, u svojoj potrazi zalutaju i u prometne djelove grada.

Na teritoriji Beograda obitava pet vrsta zmija i sve su neotrovne. Zmija se povlači i izbjegava čovjeka, ali ukoliko dođe do iznenadnog susreta, dovoljno je zastati, izbjeći nagle pokrete i sačekati da zmija pobjegne.

Zmije su u Srbiji zakonom zaštićene vrste, zabranjeno je njihovo ubijanje i narušavanje njihovih staništa pa je građanima sugerisano da ako neko naiđe na zmiju, da obavijesti Službu komunalne zoohigijene Veterinarske ustanove "Veterina Beograd", čije ekipa je osposobljena  za hvatanje neotrovnih zmija u gradu, kao i za njihovo vraćanje u prirodnu sredinu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније