Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R.

26. 08. 2016. 19:09 >> 18:50
5

KANTONALNE VLASTI ODLUČILE

Tompsonov koncert zabranjen u Švajcarskoj

Vlasti švajcarskog kantona Cirih potvrdile su odluku gradskog vijeća grada Šlirena o zabrani koncerta hrvatskog pjevača proustaških pjesama Marka Perkovića Tompsona, koji je trebalo da se održi u tom gradiću 3. septembra, objavili su švajcarski mediji.

"Organizator koncerta, firma 'Kronajt', na odluku gradskog vijeća Šlirena žalio se predstavniku kantonalne vlade u okrugu Ditikon, koji je, međutim, potvrdio odluku o zabrani", saopštio je grad Šliren.

Neimenovani predstavnik organizatora izjavio je za Hinu da je riječ o političkoj odluci i da razmišljaju o žalbi Upravnom sudu, ali da se ne nadaju uspjehu, prenosi RTS.

Švajcarski dnevnik Noje cirher cajtung piše da Tompson "uvijek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkog pogleda na svijet" i "veličanja ustaškog režima".

"Ta odluka je potvrda da je grad ispravno odvagao privatne i javne interese i da osnovna prava nijesu prekršena", kaže se u saopštenju Grada Šlirena, koji je izrazio zadovoljstvo odlukom kantonalnih vlasti.

Grad je prvobitno zabranio Tompsonov nastup iz straha po javnu bezbjednost – da bi "pojedine grupe ili osobe" mogle pokušati da ometaju nastup, prenosi hrvatska državna agencija.

Odluku kantonalnih vlasti pozdravila je i organizacija Juso, omladina Socijaldemokratske stranke Švajcarske (SP) koja je i pokrenula postupak zabrane Tompsonovog koncerta.

"Čestitamo gradu na hrabroj odluci da zabrani taj nastup i tako odbrani demokratske vrijednosti. Fašizmu nema mjesta u našem društvu", izjavila je potpredsjednica Omladine socijaldemokrta za kanton Cirih Nina Hiser.

Tompsonu su i ranije u Švajcarskoj, ali i u Njemačkoj, zabranjivani koncerti zbog "opasnosti po javni red i mir", navodi Hina.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније