Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavila: D.Ž.

25. 08. 2016. 19:32 >> 19:13

POPOSKI I KOCIJAS

Makedonija i Grčka mirno da rješavaju razlike

Ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, Nikola Poposki i Nikos Kocijas, razgovarali su danas o razvijanju i unapređenju mjera za izgradnju povjerenja dvije zemlje.

Pitanje imena Makedonije, koje opterećuje odnose dva susjeda, prema riječima ministara, nije bila tema razgovora, već produbljavanje saradnje u ekonomiji, obrazovanju, kulturi, energetici i drugim oblastima života čije je poboljšanje dogovoreno prije godinu.

"Nijesmo razgovarali o imenu. Rekosmo, bar jednom da govorimo o našoj saradnji. Ja se zalažem za kompromise, ali dobre, a ne loše kompromise. Kompromise koji će nas osloboditi iz zatvora istorije", rekao je Kocijas poslije sastanka s Poposkim.

Kocijas je rekao da misli da Grčka i Makedonija treba na miran način da rješavaju razlike, bez nametanja.

"Znači, potreban je kompromis koji će zadovoljiti više strana", rekao je on.

Kocijas je potvrdio da ipak "crvene linije" pri svakom kompromisu moraju da postoje, jer kako je rekao, kompromis u suprotnom ne bi bio dobar.

Poposki je rekao da je "fokus na razvijanju saradnje i građenju povjerenja potreban da bi se došlo do nivoa na kom bi moglo da se razgovara i o drugim pitanjima".

"Ime i (grčka) blokada (Makedonije) su realni, oni su problem. U odnosu na to imamo različite stavove i to je činjenica. S druge strane, postoji i druga realnost na koju može da se utiče, a to je građenje klime većeg povjerenja između dvije zemlje i povećavanje saradnje", rekao je on.

Bolja saradnja, ocijenio je Poposki, može biti postignuta i preko članstva u EU i NATO.

Grčka zbog spora sa imenom, koji traje 25 godina i opterećuje odnose dvije susjedne zemlje, blokira i ulazak Makedonije u NATO.

"Na neki način ovu fazu gledamo kao naše dokazivanje da imamo kapacitet da sami rješavamo naše probleme. U tom kontekstu mislim da je Grčka mnogo važna, možda i najvažnija za građenje ekonomske stabilnosti i prosperiteta i zato je nabolje da sami budemo gazde naše budućnosti", rekao je Poposki.

Kosijas se tokom jednodnevne posjete Skoplju prije razgovora s Poposkim sreo s premijerom Emilom Dimitrievim, a slijedi razgovor s predsednikom Đorđem Ivanovim i obraćanje makedonskim diplomatama na Ambasadorskom savjetu, koji se održava od 24. do 26. avgusta.

(Beta)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније